Einride tar in miljardbelopp – backas av George Soros

EinrideTransport

Robert Falck, grundare och vd Einride. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Självkörande ellastbilen ska gasa rejält – nu fyller de kassan med nästan 1 miljard.

Einride, som utvecklar självkörande och elektriska lastbilar, tar in 110 miljoner dollar eller nästan 1 miljard svenska kronor. Bland de nya investerarna hittas finansmannen George Soros investeringsbolag. 

“Tillskottet av finansiering kommer att användas för att accelerera implementeringen av hållbara fraktlösningar med Einrides omfattande kundbas i Europa och USA”, skriver bolaget i samband med kapitaltillskottet. 

Har tunga kunder

Bland de aktörerna som satsar pengar i denna finansieringsrunda hittas även Singapore-baserade Temasek, Northzone, och danska Maersk Growth. Även befintliga ägare har skjutit till mer, bland annat EQT Ventures, Norrsken och Ericsson. 

Einride grundades för cirka fem år sedan av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja, och  bolaget var enligt egen utsago först i världen med att köra elektriska, självkörande lastbilar på allmän väg i kommersiellt syfte.

Bolaget har också fått in riktigt tunga kunder som svenska havremjölksjätten Oatly, Coca-Cola och Lidl.

“Vi är fast beslutna att förändra frakt i grunden och göra den mer hållbar, säker och kostnadseffektiv”, säger Einrides vd Robert Falck efter kapitaltillskottet. 

Har spekulerats i att Einride ska göra en Spac

I mars uppgav sajten Techcrunch att Einride var på väg att ta in 75 miljoner dollar. Nu blev det alltså klart mycket mer än så. Då ryktades det om att bolaget var på väg att gå till börsen genom att göra en Spac. Det går till så att ett skalbolag noteras på börsen för att ta in pengar och köpa upp ett annat bolag. Det bolaget tar sedan helt sonika över skalbolagets plats på börsen.

Einride omsatte 20 miljoner kronor under 2019 och redovisade ett resultat efter finansiella poster på minus 89,6 miljoner kronor.

Läs mer