Svensk gripen – misstänks ha tvättat bitcoin för 2,8 miljarder

BitcoinKryptovaluta

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svensk-rysk man gripen i USA misstänkt för miljardbedrägeri.

Bitcoin är stekhett just nu och priset på kryptovalutan har rusat det senaste året. Men det finns de som har höjt ett varningens finger för att kryptovalutan kan användas för att finansiera terrorism och knarkaffärer.

Nu har en svensk-rysk man gripits på flygplatsen i Los Angeles misstänkt för att ha tvättat bitcoins till ett värde av 2,8 miljarder kronor. Pengarna ska ha använts för att finansiera brottslig verksamhet. Det skriver DI Digital.

Mannen ska ha stått bakom plattformen Bitcoin Fog. Pengarna som ska ha passerat genom hans plattform ska ha använts i affärer med droger, databedrägerier och identitetsstölder på Darknet. 

Bitcoin Fog har sett till att transaktioner via plattformen blandats med varandra så att de inte går att spåra till en specifik individ. Svensken ska ha tagit en provision per affär och har personligen tjänat motsvarande 66 miljoner kronor på verksamheten.

Mannen, som har både svenskt och ryskt medborgarskap, utvandrade från Sverige i början av förra året och förutom FBI och den amerikanska skattemyndigheten är också den svenska polisen och Ekobrottsmyndigheten inblandad i fallet.

Läs mer