Sök

Annonssamarbete med Skandia

Få koll på stress och det psykiska måendet – här är tredje steget mot ett friskare och piggare företag

Happy Workplace Challenge

Ebba Arnborg

How to-redaktör

Känns det tufft att se till att alla medarbetare mår så bra som möjligt i dessa tider? Hur fångar man upp hur alla mår, när man inte kan ses? Faktum är att det inte behöver vara särskilt svårt. Här är tredje steget mot lösningen – att få kontroll på stress – och det psykiska måendet!

Breakits och Skandias Happy Workplace Challenge är igång! En enkel och kul utmaning som hjälper företag att få friskare och piggare medarbetare, minska stressen och öka produktiviteten – på bara en månad. 

De över 250 deltagande företagen som hann nappa på vår utmaning får varje måndag ett mejl med en utmaning och kunskap – men vi delar även med oss av bitar ur innehållet här på sajten. För att se till att så många företag som möjligt mår så bra som möjligt.

Har ni missat de tidigare stegen? Läs artiklarna här: 
Steg 1: Ta tempen internt!

Steg 2: Få igång vardagsmotionen!

Få kontroll på stressen

Stress är något som de flesta av oss upplever någon gång i livet och det kan spela en stor roll för vårt psykiska välmående och vår hälsa i stort. 
Det senaste året har varit speciellt och påverkat oss alla. Våra vardagliga rutiner har förändrats och för många har det också uppstått en obalans mellan arbetsliv och fritid när man jobbat hemma under stora delar av året.

När vi enbart är hemma så är det också risk för att det blir monotont, vi får inte de här automatiska signalerna till omväxling som vi behöver.

Enligt Aleksandar Djordjevic, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center, är det viktigt att hitta nya rutiner i vardagen för att tanka på med positiva upplevelser och energi:

“Man kan jämföra våra positiva vanor och rutiner med bärande väggar i ett hus – börjar man plocka bort dem blir det stora problem. Därför är det viktigt att staga upp vardagslivet med nya ’väggar’.”

Ta pauser och vila hjärnan

För att fylla på med positiv energi är det bra att försöka efterlikna många av de vanor man hade när man var på arbetsplatsen. Det kan vara enkla saker som att till exempel ta en kaffepaus med en kollega, byta miljöer eller att ta en nypa luft mellan möten för att vila hjärnan.

I filmen nedan får du tips från psykologen på hur du får ny energi på hemmakontoret (5 min). Dela gärna filmen med alla medarbetare på företaget!

Att se till att man får vardagsmotion och träning är också viktigt för att hålla välmåendet på topp. Fysisk aktivitet är effektivt mot stress eftersom det resulterar i en fysisk problemlösning. Kroppen kommer i balans igen, och sömn samt kostvanor påverkas positivt.

Stäng av datorn och lägg undan den

Försök gärna få till en promenad varje morgon och kväll, för att få in lite vardagsmotion och för att markera arbetsdagens början och slut. Att tydligt markera för sig själv när arbetsdagen börjar och slutar kan öka känslan av kontroll och möjlighet till återhämtning.

“När arbetsdagen är slut – stäng av datorn och lägg undan den för att undvika bli triggad av att datorn ligger framme”, tipsar Aleksandar.

En annan sak som är viktig är att försöka upprätthålla den sociala samvaron med kollegorna – trots att vi jobbar på distans.

“Många saknar det vardagliga sociala, därför är det viktigt att försöka umgås digitalt. Ta en fika över videolänk eller varför inte en digital AW? Bor du nära en kollega kan ni ta en promenad tillsammans”, säger Aleksandar.

En av de största hälsoutmaningarna

I en undersökning, som Novus gjort på uppdrag av Skandia i oktober 2020, hamnar stress på andra plats på listan över de största livsstils- och hälsoutmaningarna. 

Det är något som man också kan märka av i sjukfrånvaron på landets arbetsplatser. Psykisk ohälsa har de senaste åren ökat bland landets sjukskrivningar och under första kvartalet 2020 var hela 41 procent av de pågående sjukfallen relaterade till psykisk ohälsa, enligt Försäkringskassan. 

Därför är det viktigt att ta stress på allvar och leda med gott exempel.
“Visa att det är ok att ta pauser, uppmana alla att röra på sig och att uppmuntra till social samvaro”, säger Aleksandar och fortsätter: 

“Sen är det viktigt att söka hjälp om man känner att man mår dåligt. Det kan vara att tala med sin närmsta chef eller att söka professionell hjälp. Jag har under min tid som psykolog aldrig stött på någon klient som i efterhand tycker att hen sökt hjälp för tidigt så tveka inte att be om hjälp om du behöver.”

10 tips för att minska stressen:

Här är tio tips som kan hjälpa dig att minska stress.

  • Skapa en tydlig gräns mellan arbete och fritid. 
    Till exempel genom att bara ha jobbdatorn framme under jobbtid, eller att börja och sluta dagen med en promenad.
     
  • Ta en mikropaus på ungefär fem minuter varje timme – och lämna då alla skärmar. Då får hjärnan vila och du undviker att bli skärmtrött.
     
  • Boka in tid för lunch i kalendern varje dag – för att se till att inte luncherna blir uppbokade till andra möten.
     
  • Behåll fokus på en uppgift i taget och undvika att multitaska. Det kan kännas effektivt – men det är det inte.
     
  • Fastna inte i en uppgift utan var beredd på att sänka kraven, släppa den och gå vidare. Det gäller att anpassa prestationsnivån efter tid och möjlighet att utföra uppgiften.
     
  • Prioritera uppgifterna utifrån hur brådskande och viktiga de är. Planera när du ska ta itu med de uppgifter som du prioriterar bort idag, och släpp dem sedan.
     
  • Sluta ha “back-to-back”-möten. Planera in luft! Ha möten som är max 55 minuter långa istället för en timme.
     
  • Få till någon form av social samvaro med kollegorna. En digital fika, lunch eller att ses och promenera ihop om man bor nära.
     
  • Få till vardagsmotion och träning. Både kondition och styrketräning är bra redskap för vårt välbefinnande och har en positiv påverkan på stress.
     
  • Ta reda på vad som ger dig glädje och energi både på jobbet och fritiden och gör mer av det – gör en inspirationslista

Hur är läget ... Egentligen?

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har Tjänstepension med Hälsa ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.

Du kan få hjälp och råd av bland annat psykologer, ergonomer och fysioterapeuter om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på något annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven.

Läs mer om Skandias Hälsoförsäkring här!

 

Läs mer