Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Urstark rapport från Trustly – nästan varannan krona i vinst

Oscar Berglund, vd Trustly

Börsaktuella Trustly fortsätter växa i raketfart – med allt högre lönsamhet.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Att det svenska betalbolaget Trustly är på väg mot börsen har det viskats om länge nu. Och om bolaget bestämmer sig för en notering så är det med ett urstarkt år i ryggen.

Nu ökar Trustly sina intäkter till strax under 2 miljarder kronor för helåret 2020 – en tillväxt på 40 procent.

Det framgår av det färska bokslutet som Breakit har tagit del av.

“Omsättningstillväxten var stark på alla geografiska marknader men särskilt stark i Nordamerika. Där ökade intäkterna med 278 procent under året och stod för 18 procent av gruppens totala intäkter i (fjärde) kvartalet”, skriver vd:n Oscar Berglund i Trustlys bokslut.

Rörelsemarginalen, före ned- och avskrivningar, ligger på 41,6 procent. Nästan varannan omsättningskrona blir alltså till vinst.

En viktig drivkraft bakom den höga vinstmarginalen är att Trustly har kapat bort alla andra mellanhänder i transaktionerna som rullar genom plattformen. Därmed får bolaget hela provisionsintäkten själva.

“Det är precis rätt. Vi har byggt vår egen plattform som tar bort alla mellanhänder, så att de inte behövs. Men det är också svårt att jämföra oss med andra betalbolag. Vi får en större del av kakan, men vi gör också en större del av jobbet kring transaktionen”, sa Trustlys vd Oscar Berglund till Breakit nyligen i en intervju.

Även storleken på volymerna spelar in. I takt med att de ökar så minskar de fasta kostnaderna per transaktion.

Hemlighetsfulla grundare

Bakom Trustly står trion Joel Jakobsson, Lukas Gratte och Carl Wilson. De tre grundarna är dock extremt hemlighetsfulla, och gör i princip aldrig intervjuer.

Breakit kunde nyligen, för första gången, berätta historien om hur Trustly skapades, hur bolaget lyckades bli mer lönsamma än alla andra – och varför allt kunde gått åt skogen för åtta år sedan.

Läs hela den spektakulära historien om Trustly här.

LÄS OCKSÅ: Det var deras första affär – nu kan det bli deras livs affär (så gick det till)

Läs mer