Ica teamar upp med Minutkliniken - lanserar videovård i butik

Breakit - Ica teamar upp med Minutkliniken - lanserar videovård i butik

Bild från Apotek Hjärtat i Mall of Scandinavia. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Livsmedelsjätten Ica har gett sig in i spelet om den digitala vården. Sedan en tid tillbaka kan du i en del av koncernens butiker koppla upp dig mot en läkare via videolänk.

Om du är förkyld, vill vaccinera dig eller har ett födelsemärke du vill kolla upp kan du gå förbi tre olika Apotek Hjärtat i Stockholm. Drop in-mottagningarna drivs av Ica-gruppen som äger apotekskedjan.

Satsningen sker i samarbete med vårdbolaget Minutkliniken.

“Processen inkluderar en e-läkartjänst men klinikerna bemannas av en sjuksköterska. Däremot finns en läkare tillgänglig på distans för diagnossättning och förskrivning av recept,” säger Olof Fredricson, affärsutvecklare på Apotek Hjärtat och ansvarig för satsningen med Minutkliniken.

Sjuktsköterskan och läkaren kommunicerar via ett journalsystem som Minutkliniken har utvecklat. Den patientinformation som sköterskan matar in ser läkaren direkt på sin skärm. Vid behov kan denne också kopplas upp via videolänk.

Till viss del påminner alltså Minutkliniken om digitala vårdcentraler som Kry, Visiba care och Min doktor. Även via Kry är det möjligt att fixa både diagnos och medicin på samma gång – genom samarbetet med apotekskedjan Lloyds.

Toni Haapanen, operativt ansvarig på Minutkliniken vill ändå inte jämföra sitt bolag för mycket med de tre aktörerna.

“Fördelen med vårt koncept är att man har möjlighet att träffa fysisk personal på ett lättillgängligt vis. Att man kan ta prover på plats är helt avgörande för att kunna diagnostisera vissa åkommor som till exempel bihåleinflammation, öronvärk eller urinvägsinfektion,” säger han.

Sedan starten 2012 har Minutkliniken haft 35.000 patienter. Hur många av dem som besökt just Ica-gruppens apotek är dock oklart.

Klart är att Ica-gruppen nu utökar sitt samarbete med vårdbolaget. I mars öppnar ytterligare tre vårdcentraler i Stockholm och Göteborg, varav två på Hjärtat-apotek i anslutning till Ica Maxi-butiker. Det gör att du kan kolla födelsemärket eller vaccinera dig i samma veva som du handlar mat.

“Det har varit extremt populärt bland kunderna som testat tjänsten. Men en utmaning som vi har är att skapa kännedom runt konceptet,” säger Olof Fredricson.

I framtiden planerar Minutkliniken och Apotek Hjärtat kommer att arbeta ännu mer med videolänkar. På så sätt kan patienterna till exempel förnya sina recept direkt på apoteket.

Ett besök hos en sjuksköterska med möjlighet till läkarkonsultation och receptutskrivning kostar 290 kronor. Det kan jämföras med ett besök hos en vanlig vårdcentral som vanligtvis kostar 200 kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER