Här är mitt förslag för att lösa den svenska flyktingkrisen

Flyktingar
Här är mitt förslag för att lösa den svenska flyktingkrisen

Viggo Cavling

Krönikör

Ett Airbnb för flyktingboenden borde byggas i Sverige. På sikt kan appen också bli ett sätt för nyanlända att lära sig språket - och svenska värderingar.

I måndags blev min vän Lars Asklund intervjuad i SR:s Studio Ett. Lars fick vara med i programmet för att han öppnat upp sitt hem för en flyktingfamilj. Han ville göra en insats och åkte helt enkelt ut till hotellet i Malmö där flyktingar från Syrien bor och hämtade hem ett gift par.

Sedan några veckor bor Waleed Allababidi och hans fru Sarah och hennes lillebror Milad hemma hos min vän. I programmet berättade Lars om den magiska känslan av att bo i ett kollektiv ungefär som under studietiden. I programmet medverkade också Sverker Spaak från Migrationsverket. Här är myndigheternas deprimerande svar på Lars initiativ:

"Med dagens regelverk har vi ingen möjlighet att stödja den här typen av boende. Vi har absolut inget emot att man bor i eget boende och som reglerna är har man rätt att bo var man vill. Men för att vi ska erbjuda boende är vi bundna av de regler som finns, med upphandlingar och så vidare. Och det klarar vi inte att administrera på så små ställen".

Staten kan bara samarbeta med aktörer som har F-skattsedel. Min vän Lars upplåter sin övernattningslägenhet gratis för familjen Allababidi. Många i Lars bostadsrättsförening har engagerats i familjen och några våningar ner i huset lär de sig svenska.

Jag tycker att denna modell för integration av nyanlända flyktingar bör digitaliseras. Tänk en app ungefär som Airbnb eller Uber. Flyktingarna loggar in med sina Facebook-konto och förklarar sina behov och presenterar sig själva.

De tusentals svenskar som likt min vän vill göra en insats för alla nyanlända loggar in på andra sidan och förklarar vad de kan ställa upp med. Appen gör en matchning och därefter kan en dialog börja. Alla behöver förstås inte öppna upp sina hem.

Det räcker att dricka kaffe en timme i veckan med en nyanländ för att få poäng i systemet. Jag tycker att appen ska byggas av Dan Olofssons bolag Sigma. Jag tänker mig att appen marknadsförs av de stora medierna som bara för några månader sedan drev kampanjer om generös flyktingmottagning. DN:s kampanj hette #jagdelar och har tyvärr varit ganska passiv sedan Stefan Löfvens regering tvärvände i frågan.

De hundratals kändisar som lånade ut sina namn och ansikten till dessa i grunden ganska tunna kampanjer blir självfallet galjonsfigurer även i denna rörelse som sträcker sig längre läpparnas bekännelse.

När appen har 10.000 svenska medlemmar kommer den att bli en effektiv lobbyist i den svenska flyktingdebatten. Migrationsverket får helt enkelt göra om sina regler så att de svenskar som upplåter sina gillestugor och sommarhus till en flyktingfamilj får rimlig ersättning.

Alla har inte som min vän Lars möjlighet att försörja en familj helt gratis. Systemet kommer precis som Uber och Airbnb att bli självreglerande. De aktörer på båda sidor som inte sköter sig kommer att svartlistas och bli uteslutna. I samma program som min vän Lars Asklund medverkade även SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Han vill uppvärdera det svenska medborgarskapet. Detta är idag otydligt. Kunskap i svenska språket och hur det samhället fungerar bör vara ett krav för medborgarskap. Jag tycker detta låter mycket rimigt och vill hävda att min app löser även detta problem.

För självfallet är det så att religiösa fundamentalister som loggar in i systemet inte kommer att få lika många matchningar som de flyktingar som är liberala som vill lära sig svenska. Appen kommer att säkerställa att svenska folkets värderingar blir tydliga för de nyanlända. Till appen kan vi även koppla på den digitala plattform för lärande Schoolido. Den är utformad för svenska högstadieelever, men att översätta allt i systemet till arabiska bör inte vara alltför komplicerat.

Jag är helt övertygad om att denna app kommer att i grunden revolutionera det svenska samhället och göra att vi ser varje nyanländ människa som en tillgång och inte som ett problem. Migrationsverket kommer att spara miljarder och den oro som många svenskar känner kommer att minska radikalt.

Den för alla inblandade livsfarliga apati som råder på landets flyktingmottagningar måste brytas ty idag är de tickade bomber. Vi måste tänka mer som som Tiger i Nalle Puh som ständigt ser möjligheter och mindre som I-or som hela tiden oroar  sig att hans svans ska ramla av. Till sist ska medlemskap i appen vara lika självklart som att sopsortera eller läsa böcker högt för sina barn.

Ett första steg på denna resa är att alla som läser denna text och tycker appen verkar vettig delar artikeln på Facebook och lovar att vara med. Dan Olofssons Sigma fixar förhoppningsvis appen. (Kravspecen kommer i nästa vecka.) Jag tycker att Sveriges bästa reklambyrå Forsman Bodenfors kan fixa reklamen. Det mig närstående undersökningsföretaget Inizio fixar algoritmerna och analysera resultatet. Jag är övertygad om att alla stora svenska medieföretag kommer att sprida budskapet på osålt annonsutrymme.

Ok, nu kör vi!

PS. Jag tycker kampanjen ska heta #jagdelarpåriktigt, men har du ett bättre förslag så mejla mig på: banbrytaren@gmail.com.

Läs fler artiklar
LÄS MER