Klarna stänger ny miljardrunda – värderas till 31 miljarder dollar

Klarnafintech

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Det svenska techbolaget har gjort en nyemission som övertecknades fyra gånger.

Breakit kunde nyligen avslöja att betaljätten Klarna var på väg att göra en ny, stor nyemission och då värderas till över 30 miljarder dollar.

Nu bekräftar Klarnas själva uppgifterna. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man stängt en finansieringsrunda på 1 miljard dollar där Klarna värderas till 31 miljarder dollar. Det innebär nästan en trippling i jämförelse med värderingen i förra nyemissionen i höstas. Klarna är nu värt med än alla de tre storbankerna Swedbank, Handelsbanken och SEB.

Den dramatiska värdeökningen i Klarna kan förklaras av två saker – företagets starka tillväxt i USA och den exceptionella utvecklingen som två av bolagets tydligaste konkurrenter, Affirm och Afterpay, haft på börsen. 

Enligt vdn och medgrundaren Sebastian Siemiatkowski var utgångspunkten att ta in 500 miljoner dollar (vilket Breakit också rapporterade) men på grund av det stora intresset bland investerarna så utökades nyemissionen till 1 miljard dollar. Till nyhetsbyrån Bloomberg säger Sebastian Siemiatkowski att man skulle kunnat ta in så mycket som 3 miljarder dollar om man velat.

Enligt bolaget var det en kombination av existerande ägare och helt nya investerare som deltog i nyemissionen. Pengarna ska användas till att finansiera Klarnas fortsatta expansion och Sebastian Siemiatkowskis uppger också att bolaget kan komma att göra flera förvärv.

I samband med nyemissionen berättar Klarna också att de kommer att donera 1 procent av kapitalet från nyemissionen till ett nytt initiativ som " fokuserar på viktiga hållbarhetsutmaningar runtom i världen". Satsningen kommer att lanseras den 22 april på World Earth Day. 1 procent av nyemissionen motsvarar 85 miljoner kronor.

LÄS MER: De äger Klarna – här är de 22 största ägarna i svenska fintechjätten

I en kommentar säger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski:

“På Klarna löser vi problem – det är hjärtat i vad vi gör för både konsumenter och återförsäljare. Konsumenterna vill ha transparenta produkter som hjälper dem med bankärenden, shopping och betalningar på ett sätt som speglar hur de lever sina liv, inte bara föråldrade traditionella modeller. Var och en av oss på Klarna kommer att fortsätta arbeta hårt med detta; men det är också dags för oss, med vår kultur av förändring, disruption och innovation, att fokusera på att tackla större, mer komplexa frågor. Jag tror att vår bransch har ett ansvar att på något sätt hjälpa till att lösa globala hållbarhetsfrågor och jag hoppas att andra kommer att ansluta sig till Klarna i vår ambition".

ANALYS: Klarna är som två olika bolag

Läs mer