Sök

Därför backar Harald Mix nya stålfabriken H2 Green Steel

H2 Green SteelIndustriklimat

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

"Det här är kanske den största industriella revolutionen som jag kommer att få uppleva", säger investeraren till Svenska dagbladet.

Igår kom nyheten att ett nytt klimatsmart stålverk ska byggas i Norrbotten. Bakom den gigantiska satsningen – som väntas kosta 25 miljarder kronor – står såväl Northvolt-grundare som tungviktare som Daniel Ek och Cristina Stenbeck.

”Elektrifieringen var första steget för att få ner koldioxidutsläppen från transportsektorn – nästa kliv är att göra stålet i bilar och andra konsumentprodukter grönt”, sade Carl-Erik Lagercrantz, det nya bolagets ordförande, tillika batterifabriken Northvolts ordförande, igår.

Stålproduktionen medför idag stora utsläpp av koldioxid. Men tanken är att det nya stålbolaget, som heter H2 Green Steel, ska producera fossilfritt stål med hjälp av vätgas.

En av finansiärerna bakom projektet är riskkapitalisten och miljardären Harald Mix, som investerar via sitt bolag Vargas. I en intervju med Svenska dagbladet förklarar han att han brinner för området.

”Det här är kanske den största industriella revolutionen som jag kommer att få uppleva. Samtidigt har jag de senaste 30 åren lärt mig en hel del om både hur man utvärderar risk och hur man finansierar storskaliga satsningar", säger han till SvD.

”I grunden bygger det på industrilogik och att det finns ett affärscase. Om du har med dig kunderna från början handlar det om att visa att du kan etablera en extremt effektiv produktion.”

Inte orolig

Enligt Harald Mix är riskerna kopplade jättesatsningen inte allt för stora. Att få in 25 miljarder i kapital till projektet är exempelvis inget som oroar.

”De är faktiskt den del som bekymrar mig minst. Vi lyckades med Northvolt och vi kommer att lyckas här också. Med Northvolt visade vi att det finns ett extremt stort intresse från investerare globalt för den här typen av storskaliga satsningar”, säger Harald Mix, som var tidig finansiär av batterifabriken Northvolt.

”Den största risken som jag ser det är att det är ett väldigt stort projekt, och det ska man alltid ha respekt för." 

H2 Green Steel väntas skapa 1500 arbetstillfällen i Boden/Luleå och blir en utmanare till Hybrit, som är en satsning från Vattenfall, SSAB och LKAB.

Stålproduktionen ska vara igång redan 2024 och senast 2030 ska H2 Green Steel att ha en årlig produktionskapacitet om 5 miljoner ton stål, uppger bolaget.

Henrik Henriksson, idag vd för Scania, kommer att bli vd för företaget.

Även Scania, SMS Group, Bilstein Group, Innoenergy, Altor fund V och Imas Foundation finns med bland investerarna. 

”Att få samarbeta med entreprenörerna bakom Northvolt, när de tar sig an nästa visionära och banbrytande projekt – att accelerera omställningen till grönt stål – är en unik möjlighet”, sade Cristina Stenbeck i en kommentar om projektet igår.

Läs mer