Sök

Annonssamarbete med Avanza

Så enkelt kan du öka din framtida lön – vi har de tre smartaste tipsen!

AvanzaPensioner

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Tjänstepensionen är en viktig grundbult för en behaglig framtid. Och det är betydligt enklare att påverka den än många tror. ”Du kan få ut betydligt mer när det väl är dags”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. Så här går det till.

Egentligen är det märkligt att vi inte pratar mer om tjänstepensionen. Det är trots att vår framtida lön det handlar om. Små ändringar i sparande och avgifter kan få stora effekter i framtiden.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, menar att det finns mycket pengar att tjäna på att ta en mer aktiv roll i den egna pensionen.

”Mycket handlar om eget ansvar i dag. Men det räcker med ganska enkla åtgärder för att få ut betydligt mer av pensionen när det är dags.”

1. Få koll på var pengarna ligger

Få människor har koll på var deras tjänstepension finns och hur den förvaltas. Men i dag går det enkelt att ta reda på detta genom att logga in på minpension.se med bank-ID för att få klarhet i pensionens olika delar.

Se över din tjänstepension och samla sparandet. Läs mer här!

2. Flytta pensionen för att slippa avgifter

Att jobba heltid – och under så många år som möjligt – brukar vara de vanligaste pensionstipsen från experterna. Men att undvika dyra avgifter är en nästan lika viktig rekommendation.

”Du har rätt att få transparent information om din tjänstepension. Ta kontakt med försäkringsbolaget och fråga hur hög avgiften är ifall det inte framgår. Du kan samtidigt enkelt jämföra de olika aktörernas avgifter på Konsumenternas hemsida.”

”Det kan ligga dolda avgifter i tjänstepensionen som kostar väldigt mycket varje år när totalsumman stiger. En avgift på 0,6 procent per år kan ge upp till en miljon kronor mindre i pension efter 45 års arbete. Jag tror att många fortfarande inte är medvetna om hur stora skillnaderna kan vara,” säger Nicklas Andersson.

Jag tror att många fortfarande inte är medvetna om hur stora skillnaderna kan vara.

Att flytta sin tjänstepension till en annan aktör har tidigare varit både krångligt och dyrt. Men nu finns ett regeringsbeslut som ändrar på spelreglerna. Från och med den 1 april i år får det nämligen inte kosta mer än 600 kronor att flytta sina pensionspengar.

”Om du går i flyttankar ska du vänta till 1 april med att agera”, säger Nicklas Andersson. ”Det är värt att undersöka saken. Hos Avanza slipper du den årliga avgiften, vilket kan innebära väsentligt högre pension i framtiden.”

3. Komplettera med eget sparande

Det privata sparandet blir en viktigare del av pensionen. Det är ett välkänt problem att den statliga ålderspensionen inte räcker långt. Och ifall du inte varit anställd med kollektivavtal kan det vara si och så även med tjänstepensionen.

”Det är ett ganska självklart tips, men vi råder alla att sätta igång med ett privat pensionssparande så tidigt som möjligt. Sen kan du justera upp eller ner beroende på hur livssituationen ser ut för tillfället.”

Vi råder alla att sätta igång med ett privat pensionssparande så tidigt som möjligt.

Ett snabbt räkneexempel gör det hela tydligt: En 20-åring som sparar 1 000 kronor i månaden kommer att ha 3 560 000 kronor vid pensionsdagen givet att avkastningen landar på 7 procent per år. En motsvarande 40-åring har vid sin pension sparat ihop 790 000 kronor.

”Det är enorma skillnader,” säger Nicklas Andersson. ”20-åringen i exemplet kan plocka ut 12 000 kronor mer i månaden under 20 års tid. Men det viktigaste är att komma igång. Sparande ska vara både enkelt och roligt.”

Öppna nytt sparande eller flytta över det gamla? Här hittar du allt för din pension!

Läs mer