Spotify låter alla anställda jobba varifrån de vill – och behålla sin lön

Spotify

Katarina Berg, HR-direktör Spotify.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kommer det här bli det nya normala?

Spotify var ett av de första storbolagen som skickade hem alla anställda när den första vågen av covid-19-smitta drog in över världen. Redan i början av mars gick Daniel Ek ut med att alla anställda skulle jobba hemifrån. 

Den uppmaningen har förlängts när pandemin har fortsatt men nu tar Spotify det ett steg längre och låter alla företagets över 6.000 anställda jobba var de vill – även efter att samhällena börjar öppnas upp.

"Vi ser det som ett sätt att kunna rekrytera talanger över hela världen, inte bara de som vill bo i städer där Spotify har kontor", säger bolagets HR-direktör Katarina  Berg på en presskonferens som Dagens Nyheter besökt.

Fixar hemmakontor åt de anställda

Spotify kommer se till att alla har ett bra hemmakontor med uppkoppling, ergonomi och ljussättning och kan man inte jobba hemifrån ska man få hjälp att skaffa en kontorsplats där man vill. 

"Men de måste kunna komma in till kontoret, kanske inte varje vecka eller varje månad. Man mår bra av att ses ansikte mot ansikte ibland", säger Katarina Berg till Dagens Nyheter.

En knäckfråga för att alla ska kunna jobba hemifrån har varit hur lönesättningen ska fungera. Lönerna i till exempel Silicon Valley ligger betydligt högre än vad de gör på den amerikanska landsbygden eller i Norrlands inland. 

Spotify har löst det genom att sätta lönerna efter vad de anställda tjänar på det kontor de tillhör. De behåller den lönen även om de skulle flytta till en annan plats.

Produktiviteten har gått upp under pandemin

Under pandemin har Spotify, till skillnad mot vad många hade trott, sett produktiviteten öka.

"Det handlar om att hitta energi och kreativiteten någonstans ifrån. Men det kanske inte är från kontoret. När samhället öppnar upp igen och folk kan träffas kanske det är på en restaurang eller en fashionshow", säger Katarina Berg.

För Spotify löser också den nya modellen ett annat problem. Förutom att det både är dyrt och krångligt att bygga och driva ett kontor, har den svenska streamingjätten haft problem med att de har vuxit ur sina kontor, redan innan de har flyttat in. 

Läs mer