Hon har byggt upp Teknikkvinnor – nu ska hon förändra riskkapitalet

Maria Norbeg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Det handlar om att prata om värderingar, ledarskapsfrågor och hur man skapar mångfald och inkludering”, säger Maria Norberg.


Frågan om jämställdhet och inkludering i näringslivet är högaktuell – och Maria Norberg är en av de starka rösterna som arbetar för att skapa en positiv förändring. Under de senaste åren har hon varit vd och medgrundare för organisationen Teknikkvinnor som arbetar för att teknikbranschen ska bli mer inkluderande och mindre ojämställd. 

Teknikkvinnor startade som en liten Facebookgrupp av Maria Paavola under 2017 och har i dag växt till ett aktiebolag och nätverk med över 30 000 medlemmar. 

”Stommen har varit nätverken och ambassadörerna som arbetar med fysiska mötesplatser. Vi jobbar idag med tekniktunga bolag och frågor kopplade till jämställdhet och inkludering. Det handlar om hur vi kan förändra näringslivet och ta tillvara på den kompetens som finns och skapa arbetsplatser där man vill stanna”, berättar Maria Norberg.

Hon tycker att det blivit lättare att lyfta frågan om jämställdhet och inkludering som en affärskritisk fråga. 

”Jag ser en förändring i de stora bolagen där det kommer ökade krav från styrelsen. I startup-världen märker man också en global trend i kraven som VC-bolag ställer på sina portföljbolag att arbeta med de här frågorna”. 

Tar ordförandeklubban – och satsar på Hidden Dreams 

Utöver att driva Teknikkvinnor är Maria Norberg även engagerad som partner och operativ chef i Hidden Dreams, en inkubator som ska satsa på bolag och ideér som vill lösa dolda problem inom organisationer. Hidden Dreams har tagit in 75 miljoner kronor från bland annat Serendipity-grundaren Saeid Esmaeilzadeh.

Nu meddelar Maria Norberg att hon kliver av som vd i Teknikkvinnor, men istället greppar ordförandeklubban i bolaget. Tanken är att hon därmed ska kunna lägga mer tid på Hidden Dreams.  

”Vi har ökat pengarna i fonden och fått högre mål från våra investerare att starta 40 bolaget istället för 20 under de kommande fyra åren, vilket såklart är jätteroligt”. 

Hidden Dreams har hittills startat upp sex bolag och Maria Norberg säger att hennes fokus ligger på att förändra riskkapitalbranschen och att fortsätta driva frågor om jämlikhet och inkludering.

”Det kräver ihärdig och konstant arbete. Vi bör agera så att våra dotterbolag kan bli framgångsrika på sikt. Det handlar om att prata om värderingar, ledarskapsfrågor och hur man skapar mångfald och inkludering”. 

Satsar på objektiv databas 

Maria Norberg  säger att de som söker sig till Hidden Dreams oftast inte är de traditionella entreprenörerna som vanligtvis söker kapital. Bolaget arbetar även aktivt med att bygga upp en objektiv och datadriven databas. Det innebär exempelvis att varken namn eller kön dyker upp förrän långt in i ansökningsprocesserna.  

Det är ännu oklart vem som tar över som vd på Teknikkvinnor, men Maria Norberg uppger att de redan fått in över 150 ansökningar från såväl kvinnor som män. 

”För mig personligen handlar det om att kunna ta arbetet och insikten från Teknikkvinnor till att omsätta det i praktiken och se hur kan vi applicera det i den här kontexten”.

Läs mer