Daniel Ek köper ny drömtomt i Djursholm – för över en halv miljard

Spotify

Till vänster ritning på huset som Daniel Ek uppges uppföra på den första tomten han köpte i Djursholm. Till höger syns den nya fastigheten i området som han nu har slagit till på. Foto: TT samt ritningar inlämnade till Danderyds kommun.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nyligen kunde Breakit avslöja att Spotify-grundaren Daniel Eks nya villa i Djursholm blir en av Sveriges dyraste privatbostäder någonsin.

Nu avslöjar Expressen att han slagit till på en ännu dyrare fastighet i det exklusiva området – på dubbla prislappen.

Enligt Breakits uppgifter rör det sig om en tomt med flera fastigheter som familjen uppges ha haft ögonen på en längre tid och tidigare lagt ett bud på som nobbats.

Historien om Spotify-grundaren Daniel Eks nya bostad i Djursholm har tagit många vändningar. 

Först köpte han loss huset Villa Dana för runt 65 miljoner kronor. Efter flera turer med att försöka renovera sekelskiftesvillan som hade byggts om under olika decennier ansökte han om rivningslov. Byggnämnden i Danderyds kommun sa nej. Men beslutet revs upp av Länsstyrelsen och under sommaren var det bara en grushög kvar på tomten – till många djursholmares fasa. 

Breakit kunde sedan avslöja att det nya huset som planerades på tomten skulle bli något utöver det vanliga. Enligt källor till Breakit skulle prislappen landa på uppemot 300 miljoner kronor. 

Trots det har Daniel Ek nu, enligt uppgifter till Expressen som även har bekräftats av källor till Breakit, köpt en ny fastighet i Djursholm för över en halv miljard kronor. 

“Affären är inte klar. Ni får återkomma. I övrigt har jag inga kommentarer”, säger den nuvarande fastighetsägaren till Expressen.

Har försökt köpa tomten tidigare

Fastigheten ligger på en halvö som kallas för Gamla Djursholm. Det är en anrik tomt som har fornlämningar från ett slott på 1400-talet.

Under 1800-talet låg här en villa som var sommarhus till skådespelaren Johan Jolin. Den revs 1914. 

Den nuvarande tegelbyggnaden uppfördes under 1914-1915 av arkitekt Carl Westman som även ritat rådhuset i Stockholm. Det rör sig om en stor huvudbyggnad och en rad kringliggande hus, som till exempel trädgårdsmästarbostad. Totalt ska byggnaderna vara på nära 900 kvadrat. 

Enligt uppgifter till Breakit ska flera förmögna personer ha kommit med bud på fastigheten under årens lopp. Även Daniel Ek för några år sedan, med ett bud som låg en bra bit under det han nu uppges betala. 

Bygger spa och gym i källaren

Fastigheten är 1,8 hektar enligt uppgifter hos Lantmäteriet, men någon ny lagfart som bekräftar de nya ägarna har inte lämnats in än.  

Handlingar som Expressen har tagit del av visar dock att paret Ek planerar att genomföra en rad renoveringar på fastigheten. Bland annat ska tennisbanan göras om till en pool och de ska också göra “en större tillbyggnad” under marken där det ska finnas gym, spa och relaxavdelning.

Enligt uppgifter till Breakit är det främst Daniel Eks fru Sofia Ek som sköter familjens husaffärer.

I somras sålde Daniel Ek av aktier i Spotify för över 1 miljard kronor. Sedan dess har aktiekursen fortsatt stadigt uppåt. 

Läs mer