Sök

Emanuel Karlsten: Här är de största Facebookgrupperna – just nu

Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Sverige får allt fler och allt större Facebookgrupper. Men när Mediepodden gör en genomgång av vilka som är störst märker vi också att flera av de som tidigare toppat listan har raderats av Facebook. I vissa fall helt utan förklaring.

Här är de största Facebookgrupperna just nu.

När Mediepodden senast gjorde en stor kartläggning av de största svenska Facebookgrupperna var "Övergivna platser" tredje störst. När vi nu gör samma kartläggning är gruppen borta. Skaparen och administratören, ekonomen (och numera politikern) Jan Jörnmark, menar att han inte fått någon förklaring alls. Gruppen, med över 150 000 medlemmar, bara försvann. Gruppen fick en varning om att något innehåll bröt mot Facebooks regler, men inte specifikt vad. Några dagar senare raderades gruppen. 

Borta är också de svenska grupperna Thug life, Iswag och Pink room – alla med över hundra tusen svenska medlemmar. I några fall vet de varför, i något fall håller det på att överklagas – men alla har gemensamt att de drivs av administratör som är besvikna på att det de lagt så mycket tid på något som ryckts ifrån dem.

Facebook har inte återkommit med någon kommentar innan denna artikels och podds publicering.

Störst är fortfarande Bensinupproret. Även om gruppen minskat med några tiotusen, är den mer än dubbelt så stor som tvåan, Återbruka mera. Sedan finns Applådera 1 minut för vårdpersonalen, som är en ny grupp för 2020.

Inredning och bygg - som är en inredningsgrupp som förra året övertogs av ett byggföretag. Och så "Vi som står upp för Springare" (numera Älska Sverige från höger till vänster) som är en av Sveriges mest omskrivna grupper, för att deras administratör fälldes i domstol för att inte modererat bort till exempel hets mot folkgrupp-poster. 

Allt detta analyserar vi ingående i podden, lyssna på den här.

 

Här är de största Facebookgrupperna 

1) Bensinupproret 2.0 ~570 000

2) Återbruka mera ~270 000

3) Applådera 1min från balkong, fönster kl 20. Varje kväll för vårdpersonalen ~230 000

4) Inredning & bygg ~220 000

5) Vandringsleder i Sverige ~195 000

6) Pysseltips och idéer i hemmet ~170 000

7) Lägenheter i Stockholm ~170 000

8) Honey & the bees ~158 000

9) Älska Sverige, från höger till vänster ~145 000

10) Husmorstips, gamla som nya ~140 000

Läs mer