Saeid Esmaeilzadeh sågar klimatinitiativen: “Kan inte leva i en drömvärld”

SerendipityMiljöklimat

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

“Klimatfrågan är inte en klimatfråga, det är en kostnadsfråga”

Klimathotet är en fråga på allas läppar och något som många entreprenörer och politiker har satt högt upp på agendan. Vi på Breakit har exempelvis vårt alldeles egna event Breakit Impact Challenge där vi tre gånger hittills har utmanat företag att bli så klimatsmarta som bara möjligt på fem veckor. 

Men även om de flesta håller med om att miljön är någonting som är viktigt – så håller inte alla med om att många av de åtgärder som görs idag är bra. Det blev åtminstone tydligt när entreprenören Saeid Esmaeilzadeh gästade Breakit Live under torsdagen. 

“Jag tycker att vi måste ta en rationell inställning till det”, säger Saeid Esmaeilzadeh i Breakit Live.

“Vi kan inte leva i en drömvärld.”

Han menar att många initiativ inte kommer att göra någon skillnad. Det Saeid Esmaeilzadeh lyfte fram var istället vikten av politisk styrning och ekonomisk utveckling i världen. 

“Klimatfrågan är inte en klimatfråga, det är en kostnadsfråga”, säger han och hänvisar till att dricksvatten till länder går att lösa om man vill betala för det.

“Jag tror att man går väldigt väldigt fel om man säger att vi ska lagstifta att ingen får köra bensinbil. Då lovar jag att det kommer dö miljoner människor i Indien eftersom de tappar i ekonomisk utveckling. Och det är inte rättvist”

Många bolag tävlar om att vara så gröna som möjligt och man vill visa upp sig i den skruden. Vad tycker du om de bolagen, är det bara fernissa?

“Jag tror att det är fernissa. Det får vi väl se vad framtiden utvisar.”

Hela diskussionen med Saeid Esmaeilzadeh om klimatfrågan kan du höra i Breakit Live som du kan se i sin helhet i spelaren här nedan.

 

Läs mer