Jag testar Clubhouse – kastas direkt in i intimt samtal med börsaktuella grundaren

Clubhouse Sociala medier
Jag testar Clubhouse – kastas direkt in i intimt samtal med börsaktuella grundaren

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den hajpade sociala appen Clubhouse tar in nytt kapital, enligt uppgift till 1 miljard dollar i värdering.
Breakits Olle Aronsson har provat appen under en dag – och rapporterar om sina delvis misslyckade försök att hitta något intressant.

Inte hört talas om Clubhouse än? Då är det dags.

Appen är en av de mest hajpade just nu i Silicon Valley – kanske för att många tidiga användare var kända techentreprenörer och investerare.

Kortfattat går Clubhouse ut på att du kan dra igång röstsamtal om en fråga du tycker är intressant, och andra kan hoppa in och prata eller lyssna.

Under helgen avslöjade techsajten The Information att Clubhouse värderas till cirka 1 miljard dollar (motsvarande 8,3 miljarder kronor) i en pågående kapitalrunda, från bland andra riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz (även kallade a16z).

Clubhouse bekräftade senare att bolaget tagit in nytt kapital – men inte hur mycket.

Vad händer då inne i appen?

Efter Breakits morgonmöte fick jag en inbjudan (japp, det är väntelista och invite only) av min medgrundare Stefan Lundell och hoppade in.

Här är min vittnesbörd från måndagen!

Tid: 09.20 – Möte med kryptogrundaren

Jag ansluter appen till min Twitter-profil – det verkar vara samma crowd på Clubhouse som hänger på Twitter – och importerar namn och bild därifrån.

Clubhouse ber mig direkt lämna över min telefonbok, vilket jag vägrar eftersom jag är journalist och vårdar mina kontakter ömt (Clubhouse ogillar detta).

Typ 30 sekunder efter att jag kommit in i appen dyker min första Clubhouse-kompis upp: Frank Schuil.

Frank är medgrundare till bitcoin-mäklaren Safello som siktar på en börsnotering 2021, vilket Breakit nyligen kunde berätta.

Vi hamnar direkt i ett röstsamtal bara vi två, vilket var lite överrumplande för mig.

“Först när jag laddade ner appen var jag inne jättemycket. Men sen insåg man ju snabbt att man måste jobba också”, berättar Frank.

Han säger att det verkar ha forsat in nya användare på Clubhouse bara de senaste veckorna.

“Jag har haft det ganska länge men det är nu det verkligen har tagit fart. Det sprutar in nytt folk. När jag såg att du precis hade joinat så hörde jag av mig spontant”, säger Frank.

Han berättar att förberedelserna för Safellos börsdebut går bra – och tipsar om att de riktigt stora grejerna på Clubhouse sker amerikansk västkusttid.

“Då börjar det surra ordentligt, alltså sen kväll svensk tid”, säger han och skyndar vidare till ett möte.

Han är inte ensam om upplevelsen av att Clubhouse växer lavinartat just nu.

SaaS-investeraren Johan Crona hör till de som idag måndag har uppvärksammat samma sak:


Själv fortsätter jag mitt lilla äventyr efter lunch – stay tuned! 

Tid: 13:44 – Svensk tystnad

Det händer än så länge inte supermycket på svenska Clubhouse, vilket bekräftas av en av mina Twitter-följare, Mikael Forsgren på techbolaget Assently:

Efter att jag börjat följa ett gäng svenska och internationella techprofiler ser fortfarande toppen av min feed ut såhär:

Jag har dock hittat en funktion som jag gillar. När du ska starta ett rum (jag ska prova snart, jag lovar) kan du välja om det ska vara stängt, socialt eller öppet.Känns spontant som ett bra upplägg, eller vad säger ni?

Tid: 14.30 – Han bjöd in Daniel Ek

En annan funktion jag gillar är att man kan se på Clubhouse vem som bjöd in vem.

Spotifys vd Daniel Ek (som jag precis börjat följa) "nominerades" till Clubhouse den 7 januari av Sriram Krishnan som har ett slags radioprogram på Clubhouse varje kväll där han summerar dagens technyheter.

Medverkande i hans program Good Time är bland andra riskkapitalisten Marc Andreessen, en av de kända personer som började använda appen tidigt. Den sistnämnde är dessutom grundare till riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz som nyligen investerade i Clubhouse.

Tid: 14.35 – Vem vill ha en invite?

Apropå förra inlägget: Det visar sig att jag har två invites.

Vem vill ha en? Breakit Premium-prenumeranter har förtur!

Tid: 15:50 – Sveriges Clubhouse-drottningar?

Mina två invites gick åt snabbt.

Nu har dessutom mina efterforskningar på Twitter burit lite mer frukt.

De flesta verkar fortsatt vara överens om att de intressanta sakerna börjar hända på kvällen svensk tid – när USA:s västkust vaknat.

Detta enligt startup-grundaren Elin Hammarberg, den förste (och hittills enda) som bjudit in mig till en gruppsession. Tack, Elin! 

En annan av Sveriges Clubhouse-drottningar (bra mellanrubrik, eller hur?) verkar vara Jasmin Yaya som jobbar som Growth Product Manager och gav följande mycket användbara tips: 

Och sist men inte minst: Alldeles dök det upp en ganska smart grej i min feed: En avslappningsexpert bjuder in till 20 minuters meditation! Känns som att det kan funka som röstsession i grupp.

16:30 – Anstormning eller ankdamm?

Jag har nu 16 följare!

Och noterar att allt fler jag känner har joinat appen under dagen.

Nu återstår att se om det här bara är svenska Twitters ankdam som hoppat på Clubhouse eller om det är något bredare på gång.

18.24 – Det är i natt det händer! 

Efter ett försökt med "svenska" Clubhouse står det nu klart att typ all action på plattformen sker sen kvällstid eller nattetid för oss – när Silicon Valley vaknar och pumpar igång sin innehållmaskin!

Vi möts inatt! 

Läs fler artiklar
LÄS MER