Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tunga nätverket vill lyfta kvinnor – nu ska de börja investera

Hellen Wohlin Lindgard, ansvarig för investeringsnätverket. Till Höger: Lena Apler, grundare Collector Bank, Jessica Löfström, Maria Mattsson Mähl, Monica Lindstedt. Foto: Press / TT

Ska få fler kvinnor att bygga stora bolag.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det så kallade 17-nätverket består av 43 kvinnor som tillsammans har grundat drygt 100 bolag genom året. Totalt omsätter alla bolagen tillsammans drygt 9 miljarder kronor och nätverket har blivit en storspelare i näringslivet. 

Nu vill nätverket öka möjligheterna för kvinnor att starta och bygga framgångsrika företag och har därför beslutat sig för att investera gemensamt i kvinnoledda företag och kvinnliga entreprenörer. 

“17-nätverkets medlemmar går in med kapital i uppskalningsfasen, när bolagen har en bevisad affärsmodellen och en tydlig väg att växa och tjäna pengar. Bolagen ska vara seriösa och långsiktiga med starka entreprenörer”, säger Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör och ansvarig för investeringsnätverket, i ett pressmeddelande.

Fokuset i investeringarna ska ligga på bolag med en bevisad affärsmodell och som har börjat sin tillväxtresa – med ambition på en omsättning i 100-miljonersklassen. Bolag som klarar vissa kriterier, som att entreprenörerna eller ledningen ska bestå av minst 50 procent kvinnor, kommer att bjudas in till event som de kan delta på. 

“17-nätverkets mål är att få fler kvinnor att bygga stora bolag och det är allmänt känt att enbart tre procent av riskkapitalet går till företag grundat av kvinnor. Det finns fler orsaker till detta men att investerarna är män är en av dem. Studier som gjorts visar att bolag med kvinnor i ledning eller ägare har större vinstmarginaler och löper mindre risk att gå i konkurs”, säger Jessica Löfström, ordförande och initiativtagare till 17-nätverket.

Fick idén på Almedalen

Nätverket grundades 2018 av Jessica Löfström, Maria Mattsson Mähl, Lena Apler, Anna Bråkenhielm och Monica Lindstedt. Att nätverket fick just det namnet kommer från att Jessica Löfström deltog på ett event under Almedalsveckan där hon fick frågan om hur det kändes att vara 1 av 17.

“Med det menades att det bara skulle finnas 17 kvinnor i Sverige som grundat och driver ett företag som omsätter mer än 50 miljoner. Jag tänkte att det inte kunde stämma och om det gjorde det vore det fruktansvärt”, har hon tidigare berättat för Breakit.

Nätverket riktar sig mot kvinnor som har grundat och lett minst ett bolag till en årsomsättning på minst 50 miljoner kronor.

Läs mer