Råkade kasta bitcoins för 2,4 miljarder – nu vill han gräva upp soptippen

Bitcoin Kryptovaluta
Råkade kasta bitcoins för 2,4 miljarder – nu vill han gräva upp soptippen

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Storstädningen blev inte som han tänkt sig – nu vill han betala över en halv miljard för att leta igenom en soptipp.

Bitcoin-priset steg med över 300 procent förra året och hajpen har fortsatt under 2021. En sån kraftig ökning har naturligtvis lett till att många som tidigare har köpt kryptovalutan börjar leta i sina lådor efter bortglömda investeringar.

Men det är inte alltid lätt att hitta dem. Vi har tidigare skrivit om att svenske techprofilen Johan Staël von Holstein tappat bort bitcoins han köpte 2009 som nu är värda 320 miljoner och den tyske programmeraren Stefan Thomas som har tappat bort sitt lösenord till den digitala plånbok där han har bitcoins till ett värde av nästan 2 miljarder.

Men alla som har tappat bort sin kryptovaluta har inte samma problem. Engelske  James Howell tror sig veta var hårddisken med hans bitcoins, i dagsläget värda ungefär 2,38 miljarder svenska kronor finns. 

Problemet?

De ligger på soptippen i den brittiska staden Newport.

Tog fel hårddisk när han städade

Det var vid en storstädning han gjorde under 2013 som han av misstag slängde hårddisken där han hade sina bitcoins.

"Jag hade två identiska hårddiskar och jag slängde fel", säger han till tidningen The Guardian.

"Jag måste skratta åt det nu."

Men skrattar är inte det enda han gör. Nu försöker han få de lokala myndigheterna i staden att gräva upp soptippen för att leta upp hårddisken. Som belöning har han erbjudit 50 miljoner pund, motsvarande 569 miljoner kronor. 

Men hittills har han fått nobben – myndigheterna menar att det är finns för stora miljömässiga risker med att gräva upp soptippen. De säger också att kostnaden för att leta igenom tippen, utan några som helst garantier för att man skulle hitta hårddisken, skulle uppgå till flera miljoner pund.

I senaste Breakit Live berättade stjärninvesteraren Louise Samet om varför hon köper bitcoin (som så vitt vi vet hon inte har tappat bort).

Se inslaget i spelaren.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER