Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bitcoin-priset på nya rekordnivåer: “Väldigt mycket större intresse“

Totte Löfström, vd på kryptobörsen Trijo.

Kryptovalutan rusade nyligen upp på en ny högstanotering efter en tid av kraftig uppgång.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Bitcoin-priset har stigit kraftigt uppåt under fjolårets andra hälft och bara i december rusade kursen i kryptovalutan iväg nästan 50 procent. Enligt CNBC har kryptovalutan ökat med över 300 procent totalt under 2020. 

Den kraftiga uppgången har även hållit i sig under de första inledande dagarna av 2021, då har kursen för första gången någonsin letat sig över 30.000 dollar. 

Paypal och Cashapp alla nya bitcoins

En orsak till uppgångarna kan vara att större amerikanska investerare fått upp intresset för valutan och köpt på sig stora mängder av kryptovalutan. 

“Paypal och Cashapp köpte tillsammans i princip alla nya bitcoins som utvanns och kom ut på marknaden under oktober och november”, säger Totte Löfström, vd på den svenska kryptobörsen Trijo. 

“Det vi har sett under jul och nyår är att det från att ha varit stora institutionella investerare, så har det, förmodligen på grund av medieuppmärksamhet och de stora uppgångarna, varit många vanliga spelare som hoppar på också.”

I skrivande stund ligger priset kring 31.000 dollar, men har också varit uppe nivåer kring 34.500 dollar

De senaste tidens kraftiga ökningar beror främst på att många vanliga investerare har hittat till bitcoin?

“Baserat på hur man ser att folk pratar om det och hur det har sett ut tidigare så är det min förståelse av situationen. Bitcoin gick upp mycket i värde under hösten, men det var under en två-tre månaders period och från 12 till 20.000 dollar. Någonstans därefter har det gått väldigt mycket snabbare”, säger Totte Löfström.

Intresset rusar bland svenskarna

Har ni märkt av ett ökat intresse under den här perioden?

“Vi har sett ett väldigt mycket större intresse. Mellan 1 januari och igår (3 januari) fick vi lika många nya kunder som det tidigare rekordet i antalet nya kunder per månad. Vi ser också att mycket fokus har legat på bitcoin.”

Totte Löfström lyfter fram att det är svårt att sia om framtiden i kryptovalutan.

“Det vi har sett historiskt är att det kommer dippar längs vägen upp till de högsta nivåerna på de här stigningarna. Men jag gissar på att det kommer hålla i sig iallafall till sommaren innan det kan komma en större nedgång.“

Det totala marknadsvärdet på Bitcoin ligger för närvarande omkring 600 miljarder dollar och utgör över 70 procent av samtliga kryptovalutors marknadsvärde, enligt Trijo News.

Läs mer