Apotea på väg mot börsen – kan få ett börsvärde på 12 miljarder

Apoteae-handelBörsnoteringar

Pär Svärdson. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Pär Svärdsons nätapotek på väg mot en notering.

Nätapoteket Apotea har vuxit ut till en e-handelsjätte de senaste åren. När pandemin svepte in över världen fick bolaget extra raketbränsle och under årets första nio månader lyfte omsättningen med 47 procent.

Skulle utvecklingen fortsätta under årets sista tre månader landar omsättningen på 4 miljarder. Ett rejält skutt uppåt från fjolårets 2,8 miljarder kronor.

Och nu kan Pär Svärdsons bolag vara på väg till börsen. Enligt uppgifter till Dagens Industri har bolagets ägare (vilka det är kan du se här) utsett ABG Sundal Collier, Carnegie och SEB till att hålla i mångmiljardnoteringen. 

Enligt techinvesterare som Breakit tidigare har talat med är ett rimligt börsvärde för ett e-handelsbolag 3 gånger omsättningen. Det skulle isåfall innebära att Apotea skulle få ett börsvärde på runt 12 miljarder kronor.

Börspremiären kan ske redan innan sommaren.

Har kritiserats för arbetsmiljön

Men nätapoteket har också varit i blåsväder under hösten. I en granskning av tidningen ETC kom flera anklagelser om missförhållanden på Apotea fram och facket har också öppnat en utredningen av anklagelserna. 

Grundaren och vd:n Pär Svärdson har varit uttalad sig självkritiskt och sagt att bolaget vuxit snabbt och inte hunnit anställa tillräckligt många chefer i takt med att man har vuxit.

"Hade vi vetat att det skulle bli en sådan extrem situation hade vi planerat för det och anställt fler inför våren", sa han tidigare i höstas till Dagens Nyheter.

"Nu när vi tittar kritiskt i backspegeln blev det nog för mycket på en gång.”

Förra året omsatte Apotea 2,8 miljarder och gjorde en vinst på 48 miljoner kronor.

Nyfiken på fler e-handlare som är på väg till börsen? Vi har en lista på 10 stycken – kolla här!

Läs mer