Sök

Stillfront köper två gamingbolag – för över 2 miljarder

StillfrontGaming

Jörgen Larsson, vd på Stillfront. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska speljätten i köpraid – aktien stiger.

Miljardaffärerna har duggat tätt bland svenska gamingbolag under hösten. Både värmländska Embracer Group och uppstickaren Enad Global 7 har varit aktiva och nu är det dags för Stillfront att göra dubbla miljardköp.

Bolagen det handlar om är följande:

Super Free Games

Baserade i San Francisco med ungefär 80 anställda. Bolaget fokuserar på så kallade casual-spel och har titlar som Word Collect, Word Nut och Trivia Star.

Stillfront köper bolaget för 150 miljoner dollar, motsvarande 1,24 miljarder svenska kronor på kontant och skuldfri basis. Köpesumman kan stiga beroende på hur bolaget utvecklas.

Knappt hälften av köpet genomförs kontant medan resten består av nyemitterade aktier i Stillfront.

"Super Free har bevisat har visat stor framgång när det gäller att utveckla och skala flera inkomstbringande titlar inom flera genrer och de har en stark företagskultur och ett dedikerat team av mobilspelsexperter som kommer passar in perfekt hos Stillfront", säger Jörgen Larsson vd på Stillfront i ett pressmeddelande.

Sandbox Interactive

Tyska Sandbox Interactive köps för 130 miljoner euro, motsvarande 1,3 miijarder kronor. 

Bolagets främsta titel är "Albion" och köpet genomförs genom att 30 miljoner euro utbetala kontant medan resten består av nyemitterade aktier i Stillfront.

"Studion har en stark närvaro på PC, vilket kommer addera ytterligare plattformsdiversifiering och kunskap till Stilllfront, medan vi ser fram emot att stödja studion med dess officiella release på mobil under 2021", säger Jörgen Larsson, VD, Stillfront.

"Vi är övertygade om att Sandbox kommer att spela en viktig roll i vår ambition att skapa ett ledande free-to-play powerhouse med spel med lång livscykel”. 

Man uppger att de båda bolagen kommer att bidra med 1,5-2 miljarder kronor till nettoomsättningen och ge ett positivt tillskott på 350-450 miljoner kronor under 2021.

När handeln inleddes på Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen rusade Stillfront 7 procent efter affären.

Läs mer