Netlight-grundarna har byggt ett miljardbolag – nu satsar de på utbildning i Östafrika

Netlight Consulting välgörenhet
Netlight-grundarna har byggt ett miljardbolag – nu satsar de på utbildning i Östafrika

Caroline Englund

Reporter

Netlight-grundarna satsar på en fond för välgörenhet – investerar i utbildning i Östafrika.

Mitt under brinnande it-yra grundades Netlight Consulting år 1999. När kraschen kom var företaget nära undergång – men kom igen. 

I dag är Netlight en stjärna på himmelen för konsulter inom digitalisering och it. Många av de anställda är utvecklare, och några av Sveriges hetaste techbolag sägs ha konsulter från Netlight ombord.

2019 omsatte bolaget hela 1,6 miljarder kronor och gjorde en vinst på 355 miljoner kronor. Bolaget har idag cirka 1300 anställda. 

Jonas Hovmark, Kristoffer Nilsson, Erik Ygberg och Henrik Sidebäck är fyra av Netlights grundare. De jobbar allt mindre operativt med bolaget och har nu startat stiftelsen Four Founders of Netlight som ska ägna sig åt välgörenhet.

“Det handlar om en önskan att använda de medel vi har fått ut från Netlight och den tid vi nu har över till att göra något bra. Dessutom trivs vi bra ihop och när vi gör det här tillsammans får vi större muskler”, säger Erik Ygberg till Breakit. 

Delade ut 156 miljoner

Netlights aktieägare fick 2018 en utdelning på sammanlagt 156 miljoner kronor. I år uteblev utdelningen på grund av osäkerhet kring coronapandemin. I november förra året avslöjade Breakit att bolaget har börjat förbereda en börsnotering. Den har inte blivit verklighet än och Erik Ygberg vill inte kommentera saken.

“Vi har inte gjort någon exit eller gått till börsen än men vill använda de medel vi har fått ut hittills”, säger han. 

Four Founders of Netlights första initiativ är en satsning på organisationen Help to Help där stiftelsen bidrar med 10 miljoner kronor samtidigt som grundarna engagerar sig privat med ytterligare 1,5 miljoner kronor.

Under de kommande sex åren ska Help to Help med stöd av Four Founders of Netlight utveckla den nuvarande verksamheten till att bli ett av världens främsta program för att möjliggöra högskoleutbildning som leder till jobb för unga afrikanska, framtida ledare.

“När man är lite nybörjare på ett område som vi är på välgörenhetsområdet så vill man ta hjälp av någon man litar på. Malin fanns i vårt kontaktnät samtidigt som vi verkligen tror på utbildning och att den typen av bistånd ger en långsiktig effekt”, säger Erik Ygberg.

Vet att det funkar

Organisationen finns idag i Tanzania och Uganda och en del av stödet ska gå direkt till utbildning för fler blivande läkare, lärare och ingenjörer. Dessutom ska Help to Help använda stödet till att utveckla nya sätt att finansiera högskoleutbildning och att nå nya målgrupper som annars inte hade kunnat utbilda sig.

“För oss betyder det här att vi får möjlighet att satsa på det vi vet funkar – samtidigt kan vi göra framtidsspaningar och ägna oss åt innovation”, säger Help to Helps grundare Malin Cronqvist till Breakit. 

Planen är nu att öka det totala antalet studenter sedan starten med mer än 50 procent på ett bräde. Four Founders of Netlight kommer också att vara aktiva i projektet och bidra med sin kompetens. 

Erik Ygberg säger att det i nuläget inte finns några enorma summor i stiftelsen men att fler satsningar kommer att göras. Nästa gång kan det exempelvis handla om stöd inom miljöområdet.

Läs fler artiklar
LÄS MER