Aftonbladet-veteranen Anna Settman är Sveriges nya riskkapitaldrottning

SpringfieldAftonbladet

FOTO: Sanna Wolf-Watz

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Som vd för Aftonbladet gjorde hon mediejätten till en vinnare på nätet. Nu jagar Anna Settman nya digitala stjärnor till sitt riskkapitalbolag Springfield.

Hon berättar om sin nya karriär som investerare i senaste avsnittet av Breakits podcast.

Det var i höstas som Anna Settman tillsammans med Anders Lindqvist drog i gång Springfield. Med den framgångsrika amerikanska inkubatorn Y combinator som förebild var ambitionen att två gånger per år investera 300.000 kronor till 500.000 kronor i ett 20-tal startups.

I podcast-intervjun berättar Anna Settman bland annat om varför hon tycker att det nu är läge att dra i gång en Y combinator-klon i Stockholm.

“I USA har det länge funnits en struktur för hur bolag i den här fasen ska få kapital men det har saknats i Sverige. Min bild är att det beror på att det inte har funnits tillräckligt många bra entreprenörer här. Det här är ju en typ av verksamhet som kräver att man investerar i väldigt många olika bolag”, säger Anna Settman.

Nu tycker hon att det finns en tillräcklig volym av duktiga aspiranter bland de unga techbolagen i Sverige.

För Anna Settman personligen var det dock inte en kallsinnig analys av marknaden som fick henne att vilja jobba med Springfield.

“Jag är först och främst lustdriven. I går hade vi en omgång med bolag som fick komma och pitcha mellan fem och nio på kvällen. Det är otroligt roligt att lyssna på och efteråt känns det helt grymt. Sedan vet jag ju att ungefär nio av tio av de där bolagen kommer att misslyckas. Men just i stunden känns det otroligt kul”, säger Anna Settman.

Med svenska mått är Springfield redan en stor satsning men nu växlar företaget upp takten ytterligare några snäpp. Källor till Breakit uppger att investerarna bakom riskkapitalbolaget kommer skjuta till betydligt mer pengar under en femårsperiod.

Enligt källorna är de formella besluten inte fattade än men planen är att Springfield ska kunna investera 24 miljoner per år under fem år - totalt alltså 120 miljoner kronor. Dessutom finns planer på att ta in ytterligare cirka 75 miljoner i en separat fond som ska investera på samma villkor som Springfield.

Springfield ska bland annat börja göra större investeringar, i spannet 5 miljoner till 15 miljoner kronor, i bolag som har kommit lite längre.

Anna Settman vill inte kommentera Breakits uppgifter i dagsläget. Däremot berättar hon i podcasten om vilka trender hon tycker är mest spännande just nu i techindustrin.

”Allt kring den delade ekonomin. Delningsekonomin är jättespännande för den skär genom så många branscher där det inte hänt så mycket på väldigt länge”.

Hon tror också att hennes förra bransch - medieindustrin - kan vara intressant men då snarare inom nischade sociala medier än vad gäller nyheter.

“Man kan vara intresserad av något som är supersmalt men om tjänsten finns över hela världen kan man ändå få väldigt många användare. Vi har ju haft featurejournalistik, om allt från jakt till inredning, under väldigt lång tid. Där tror jag att det kommer att hända mycket”, säger Anna Settman.

Bland de bolag som Springfield hittills har investerat i finns bland annat ett sådant bolag - dykcommunityt Oceans.

Den förre Aftonbladet-vd:n är inte odelat positiv till svenska techentreprenörer. Hon har hittills träffat runt 100 bolag och tycker sig ha fått en bild av att en del grundare blir lite för visionära.

”Alla drömmer om det där stora genombrottet och då blir det lätt lite storslaget när man presenterar sina idéer. Strukturen i branschen, att man söker kapital, skapar en lite konstig situation där många känner att de måste ha så jättestora visioner", säger hon och fortsätter:

"Entreprenörerna har en bild av vad de tror vi vill höra som gör att de kan bli för breda. I bland kan det räcka med att man fokuserar på en mindre nisch eller region från start och gör just den riktigt bra”, säger Anna Settman.

Läs mer