Sök

Kivras ilska mot regeringen: “Det har kostat oss 170 miljoner”

Kivra

Digitaliseringsminister Anders Ygeman och Kivras vd Anna Bäck.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Digitala brevlådan ryter till mot regeringen.


Kivra har vuxit så det knakar de senaste åren. Bolaget har byggt en digital brevlåda som både kan ta emot digital post och, på senare tid, även kvitton. 

Trots att flera miljoner svenskar använder deras tjänst dras bolaget fortfarande med stora förluster. Förra året landade minusresultatet på 34 miljoner kronor på en omsättning på 98 miljoner. 

En av orsakerna är att trots att Kivra varje månad förmedlar 4 miljoner brev från myndigheter så får de inget betalt för det. Enligt bolaget själva motsvarar det förlorade intäkter på runt 6 miljoner kronor. 

När Kivra började låta myndigheterna använda tjänsten för 5 år sen blev de lovade att en ersättningsmodell skulle komma inom kort. 

Fortfarande inget ersättningssystem på plats

Men trots flera möten med regeringen har fortfarande inget hänt och nu börjar Kivras vd Anna Bäck tröttna.

“Totalt har regeringens springnota nu kostat Kivra 170 miljoner kronor”, säger hon till Dagens Industri.

“Varje gång vi har träffat dem har tidsplanen förskjutits minst ett halvår åt gången.”

Kivras ägare, bland dem 41:an Invest som Karl Johan Persson och Stefan Krook ligger bakom, har flera gånger fått stoppa in mer pengar i bolaget för att täcka upp för förlusterna.

Det kommer de vara tvungna att göra igen i början av nästa år om inte ersättningsfrågan blir löst säger Anna Bäck till tidningen.

Digitaliseringsminister Anders Ygemans pressekreterare säger till Dagens Industri att ett lagförslag om hur man ska få betalt för digitala brev just nu bereds på Regeringskansliet men kan inte ge ett svar på när lagstiftningen kan vara på plats. 

Läs mer