Sök

Så många miljoner gick Hemnet in med i bostadsförmedlaren Qasa

QasaHemnet

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Tungviktaren Hemnet blev i höstas storägare i sajten som förmedlar bostäder i andrahand.

När Hemnet köpte in sig i Qasa, en plattform som förmedlar bostäder i andrahand, uppmärksammades det stort.

Parterna har inte velat gå ut med hur mycket Hemnet har investerat i bolaget, men nu har Breakit tagit del av dokument från Bolagsverket som visar att det rör sig om 3 miljoner kronor. En förhållandevis liten summa för jätten Hemnet, som trots det gör dem till storägare i Qasa, med ungefär 20 procent av aktieinnehavet.

“Hemnet är en självklar delägare för oss. Det är viktigt för oss att fortsätta vara det självständiga startupbolag som vi är, men samtidigt kändes Hemnet givet. De är störst inom bostad i Sverige och har en enorm trovärdighet, för oss är det ovärderligt”, säger Qasas vd och medgrundare Mattia Tosti.

I nuläget får Qasa trafik genom att Hemnet länkar till dem. Framöver menar Mattia Tosti att det finns “mycket kul att göra rent affärsmässigt”.  

“Till exempel är det många som funderar över köp- och säljprocessen, om de ska sälja först eller köpa först. Där skulle vi kunna komma in i tidsperioden som kan uppstå däremellan”, säger han.

Ett annat scenario som Qasa hoppas på är att man ska få fler, som i dag tycker att det känns krångligt, att välja att hyra ut.

“För oss handlar det om att skapa rörlighet på andrahandsmarknaden, det gynnar alla; Hemnet, uthyrare, bostadssökande och tillväxten”, säger Mattia Tosti.

Sett till Hemnets investering värderas Qasa till runt 15 miljoner kronor. Men enligt Mattia Tosti kommer värderingen sannolikt att öka snart eftersom bolaget just nu befinner sig i en såddrunda.

Hur mycket pengar företaget planerar att ta in vill han dock inte berätta.

“Vi undviker att prata om själva investeringarna, men värderingen kommer att bli mycket högre när vi är klara. Det är många intressanta personer inblandade”, säger han.

Under hösten har bolaget lanserat sin tjänst och har enligt egna uppgifter dubblat antalet användare. Totalt har 10.000 bostadssökare och uthyrare anslutit.

“Ungefär en av fem är uthyrare, vilket speglar andrahandsmarknaden ganska väl. Just nu är vi störst i Stockholm men vi ska börja röra oss utanför och satsa bland annat i Göteborg”, säger Mattia Tosti.

Själva plattformen är gratis att använda, affärsmodellen ligger i att Qasa tar 5 procent av hyran. För den som hyr ut ligger vinsten i att företaget erbjuder en rad garantier, som att hyran alltid kommer i tid samt en försäkring. Dessutom matchas uthyrare och bostadssökare genom plattformen. Den som söker bostad lägger upp en profil ungefär som på Linkedin.

Ambitionen är att bli störst på andrahandsmarknaden i Sverige "inom relativt kort tid".

“Det ser vi som en jätterimlig ambition. Vi går inte runt riktigt än, men vi är på god väg. Vi ser det här som en självklar modell för att jobba med andrahand", säger Mattia Tosti.

 

Läs mer