Sök

Gigplattformen Yepstr anställer 5.500 ungdomar

Yepstrgigekonomi

Jacob Rudbäck, vd och grundare Yepstr. Foto: Press.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Gigplattformen Yepstr, som erbjuder ungdomar småjobb åt privatpersoner, gör en helomvändning och anställer de 5.500 ungdomar som idag jobbar via plattformen.

Arbetsmiljöverket har tidigare i år riktat kritik mot gig-branschen och krävt att företagen tar ett ökat arbetsmiljöansvar för de personer som utför tjänsterna. I och med att Yepstr nu anställer ungdomarna tar de fullt arbetsgivaransvar och kommer att betala arbetsgivaravgift, skatt, försäkringar, semesterersättning, pension samt ökat ansvar för arbetsmiljön. Anställningsformen är temporär visstidsanställning. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

“Yepstr är Sveriges, och antagligen ett av världens första gig-företag, som tar steget att anställa sina gig:are, vilket är en stor skillnad mot stora amerikanska gig-plattformar som med alla medel kämpar för att hävda att de inte är arbetsgivare, säger vd:n Jacob Rudbäck i ett pressmeddelande. 

Gig-företagen har fått kritik

Tidigare i år har Arbetsmiljöverket riktat kritik mot enskilda gig-företag (dock inte Yepstr) och krävt att de ska ta arbetsgivaransvar för de som tar korta uppdrag. Myndigheten har också fått i uppdrag av regeringen att avgöra vem som har arbetsmiljöansvaret vilket ska vara klart under 2021.

“Det här blir en signal till Uber och alla andra gig-företag. Om vi kan anställa våra ungdomar borde de också kunna göra det”, säger Jacob Rudbäck till SvD Näringsliv.

När arbetsmiljöverket riktade kritik mot gigbolagen tidigare i år skrev Jacob Rudbäck följande till Arbetsmiljöverket:

“Jag tycker att det är väldigt bra att det här utreds och jag är glad att regeringen och myndigheterna börjar inse att framtidens arbetsmarknad kommer se annorlunda ut. Ska vi ha en chans att bevara den svenska modellen så måste både myndigheter, regelverk och företag anpassa sig efter nya realiteten. Men jag vill också säga att det är tufft att gå i bräschen och behöva slåss med myndigheter som har obegränsade resurser”

Yepstr backas bland annat av Schibsted, Stena-miljardären Dan Sten Olsson, Universums grundare Lars-Henrik Friis Molin och entreprenören Gunilla von Platen.

2019 omsatte bolaget 1,7 miljoner kronor och gjorde en förlust på 4,7 miljoner kronor.

Läs mer