Svenska bolag i stort uppror mot Google: “Hämmar all typ av konkurrens”

GooglePricerunnere-handel

Peter Greberg, vd Prisjakt. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vill vi leva i en värld där ett enda företag dikterar alla villkor och gör vad de vill?”, frågar sig Prisjakts vd Peter Greberg.


Debatten om Googles roll, och kritiken om sökjättens konkurrenshämmande beteende, har gått het. Nu har 165 företag och organisationer i Europa gjort gemensam sak och skrivit ett öppet brev till Europakommissionen där de vädjar om ett stopp för vad de menar är ”Googles orättvisa och konkurrenshämmande agerande”.

Bakgrunden är att Europakommissionen för tre år sedan beslutade att Google inte får främja sina egna tjänster när människor använder söktjänsten. De som skrivit under brevet menar dock att Google inte följt beslutet utan fortsatt att lyfta fram sitt egna sponsrade material (OneBoxes), och samtidigt begränsat andra aktörer som vill synas med liknande erbjudanden. 

Bland de som skrivit under brevet finns bland annat de svenska jämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner.

”Vill vi leva i en värld där ett enda företag dikterar alla villkor och gör vad de vill? Det är tyvärr i den riktningen vi går. Google utnyttjar sin dominans och hämmar all typ av konkurrens världen över. De har inte heller gjort en enda meningsfull åtgärd sedan Europakommissionen tog sitt beslut 2017. Det är hög tid för kommissionen att fullfölja domen och möjliggöra för rättvis konkurrens”, säger Prisjakts vd Peter Greberg i ett pressmeddelande. 

Bland de andra svenska aktörerna som ställt sig bakom brevet hittar vi bland annat Sveriges Tidskrifter. 

Pricerunners vd Nicklas Storåkers har länge legat i luven på Google och menat att de manipulerar marknaden. 

Läs mer