Historiskt: Breakit-journalister nominerade till Stora Journalistpriset

Breakit

Breakit

Breakit

Med hjälp av hemliga GPS-sändare kunde vi avslöja hur långt e-handelsreturer faktiskt åker.

Nu har Breakits reporter Caroline Englund och Breakits tidigare reporter Erik Wisterberg nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare”.

Svenskarna nätshoppar som aldrig förr. Men nästan var tredje klädesplagg som köps på nätet skickas tillbaka.

Vad händer med alla paketen? Hur långt reser en retur egentligen?

För snart ett år sedan ville vi ta reda på detta – och för att nå sanningen bestämde vi oss för att sätta hemliga GPS-sändare på ett antal paket som vi beställt och sedan returnerade. Därefter kunde vi se svart på vitt hur långt paketen åkte.

Ett åkte hela 236 mil till Polen – bara för att packas om och sedan skickas till ett lager i Sverige igen.

Nu nomineras Breakits reporter Caroline Englund och Breakits tidigare reporter Erik Wisterberg, idag på Svenska dagbladet, till Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare" för granskningen och greppet.

”Det känns enormt stort och väldigt kul att en förhållandevis liten redaktion som Breakit kan vara med och slåss om den här typen av tunga priser”, säger Caroline Englund om nomineringen.

Priset går till någon som har förnyat journalistiken, når ut och som är järv och modig.

Hur ska du fira?

"Jag ska fira så mycket som möjligt fram till prisutdelningen. Det börjas med bubbel ikväll!”

Juryns motivering är: "Innovativ konsumentjournalistik som med enkel teknik avslöjar hur en snabbväxande bransch sätter lönsamhet framför klimatansvar".

"Det här är en historisk dag för Breakit. Vi är oerhört stolta och glada, och detta gör oss bara ännu mer taggade på att göra smart, grävande journalistik", säger Jon Mauno Pettersson, redaktionschef på Breakit.

I samma kategori är också Breakits krönikör Emanuel Karlsten nominerad för sin corona-bevakning. Även GP:s podd och reportage Systrar av Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi är nominerade.

Breakit har tidigare vunnit och nominerats till en rad priser. 2018 vann Breakits journalister Guldspaden i kategorin ”Årets nytänkare” och Breakit och dess medarbetare har även vunnit priser som ”Årets tidskrift” och ”Sveriges Tidskrifters Stora Pris”.

Retur-granskningen är även nominerad till ”Årets Grepp” som ges ut av Sveriges Tidskrifter. Där är Caroline Englund även nominerad till ”Årets journalist”.

Läs hela "returgranskningen" här.

Läs mer