Amazon efter hånen och kritiken: “Mycket att lära och justera”

Amazon e-handel
Amazon efter hånen och kritiken: “Mycket att lära och justera”

Alex Ootes.

Towe Boström

Reporter

Amazonchefen kommenterar den uppmärksammade Sverige-lanseringen.

Efter år och månader av spekulationer dundrade e-handelsjätten Amazon slutligen in på den svenska marknaden idag. 

”Vi är glada över att slå upp dörrarna för Amazon.se och erbjuda svenska konsumenter ett urval på fler än 150 miljoner produkter, varav tiotusentals kommer från lokala svenska företag”, sa Alex Ootes, Vice President, European Expansion på Amazon under morgonen. 

Det dröjde dock inte länge förrän allsköns kommentarer om lanseringen började att hagla in. 

“Det är det största hafsverk jag någonsin har sett”, röt bland annat Pricerunners vd Nicklas Storåkers. 

Någon Prime-lösning, där användare kan få tillgång till extra förmåner, som exempelvis dagliga snabba leveranser och olika former av erbjudanden, är inte heller tillgänglig. 

I en intervju med Breakit understryker Alex Ootes att det här är Amazons första dag i Sverige, och att de noggrant kommer att bevaka svenskarnas beteende från sidolinjen. 

”Vi ser hur våra försäljningssiffror stiger i takt med att människor börjar vakna, i linje med våra förväntningar”, säger Alex Ootes, som inte delar några siffror. 

På frågan om varför Amazon lanserar nu svarar Alex Ootes att deras kärnprincip är att ”bara lansera när de är redo”. Han säger att Amazon arbetat i månader för att försäkra sig om att upplevelsen är bra, men tillägger att de är medvetna om att det är mycket arbete kvar. 

Översättningarna på sajten, med exempel som “massiv kuk”, har väckt mycket uppmärksamhet. 

”Vi kommer att fortsätta att förbättra översättningarna över tid. Med tiden kommer översättningarna att bli bättre och bättre”, kommenterar Alex Ootes. 

“Det här är inte vår första lansering. Vi säkerställer att vi har allt kunderna verkligen bryr sig om, vilket är att ha en brett urval, skarpa priser och snabba leveranser. Vi har just startat och vi har mycket att lära och justera”. 

När kommer Prime? 

”När vi tror att vi är redo att lansera Prime lanserar vi Prime”. 

Så Prime kommer till Sverige men du vet inte när? 

”Vårt långsiktiga mål är att lansera Prime i Sverige. Det återstår att se när det blir”.

Läs fler artiklar
LÄS MER