Riksdagen och banker mitt i stor dataläcka: "Självklart olyckligt"

IT-säkerhet
Riksdagen och banker mitt i stor dataläcka: "Självklart olyckligt"

Finwire / Breakit

38.000 filer har läckt ut.

Säkerhetsbolaget Gunnebo har blivit utsatt för en stor dataläcka av bland annat sekretessbelagda uppgifter som planritningar över bankvalv, känsliga anläggningar med mera. Även Riksdagens skalskydd ska finna med i läckan.

Totalt har 38.000 filer läckts ut på internet. Det avslöjar Dagens Nyheter.

Filerna hänförs till dataintrånget i augusti där Gunnebo blev utsatt för en organiserad it-attack men då omnämndes ingen läckt information. I ett meddelande hade gruppen bakom attacken hotat bolaget att materialet skulle läckas ifall ingen kontakt togs. Meddelandet upptäcktes dock inte förrän långt senare varav informationen släpptes ut.

"Det är självklart olyckligt att vi har haft en stöld av data. Vi går igenom materialet nu och i de fall det är känslig information så kontaktar vi kunden", säger Gunnebos vd Stefan Syrén.

Sekretessbelagda ritningar

Bland uppgifterna som nu har läckt ut finns bland annat ritningar som visar exakt var alla kameror och larmknappar finns i ett bankkontor i en svenska stad. Dessutom finns det detaljerade sekretessbelagda ritningar, våning för våning av Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg.

I slutet av september lade Altor och Stena Adactum ett rekommenderat bud på Gunnebo värt 25 kronor per aktie.

Läs fler artiklar
LÄS MER