Smart dörrlås därhemma, absolut. Men hur smart?

Smart dörrlås därhemma, absolut. Men hur smart?

Ditt fingeravtryck har låst upp din mobil i fem år.
Varför inte använda det för att låsa upp din dörr – ja, faktiskt hela ditt smarta hem?

Våra nyckelknippor blir mindre och skramlar allt tystare i takt med att trenden med elektroniska dörrlås sprider sig både på arbetsplatserna och på den privata bostadsmarknaden.

Att påtala bristerna med husnycklar som lätt kan tappas bort eller stjälas är att slå in en öppen dörr (förlåt!). Men trots att den nya teknologin givetvis har många fördelar finns gamla problem kvar, och några nya har tillkommit. 

En nyckelbricka kan komma på avvägar eller bli stulen. Ett WiFi-nätverk kan gå ner eller bli hackat. Och en PIN-kod kan glömmas bort eller hamna i fel händer, tex kan ju någon lätt se när du knappar in din kod. Eller skriver du ner dem någonstans? Eller återanvänder samma kod? 

När du själv är nyckeln

Med ett biometriskt dörrlås till ditt hem, har du alltid nyckeln med dig men kan aldrig tappa bort eller glömma den. Idag behöver du inte heller vara en agent i en Hollywoodfilm utan faktiskt vem som helst kan använda sig av biometri. Och glöm förresten det där med att man kan använda tejp och sno ett fingeravtryck från ett glas och sedan “lura” det biometriska låset – det är bara en av flera myter som du kan läsa om här.

Svenska Fingerprints är en av världens största leverantörer av biometriska sensorer i dörrlås. I en global undersökning som bolaget har låtit göra svarar 27 procent av konsumenter att de är villiga att använda biometri för att låsa upp sina hem. Fördelarna med biometriska dörrlås är flera och unika: 

* Integritetsstarkt: Ditt fingeravtryck, alltså den biometriska information du låter läsa av på ditt dörrlås stannar just där – i ditt dörrlås. Det flyttas inte till något moln eller någon annanstans utan du har full kontroll på din biometriska data.

* Svårhackat: Den biometriska informationen lagras krypterad i ettor och nollor, en kod som är otroligt svår att hacka. Och av den sparade informationen går det inte heller att återskapa ett fingeravtryck som går att använda. 

Svårslaget: Med det ständigt ökade antalet PIN-koder, så är biometri inte bara ett självklart och säkrare alternativ, utan faktum är att använda sig av biometri är tiotals gånger säkrare än en fyrsiffrig PIN-kod.

* Snabbt, uthålligt, strömsnålt: Ett biometriskt dörrlås med Fingerprints-teknologi läser av ett fingeravtryck på mindre än en halv sekund, och håller för upp till 10 miljoner avläsningar.

Nytta och nöje i hela hemmet

Mobiltelefoner och dörrlås, absolut. Men nyttan av att få enkel, snabb och säker fysisk eller digital access via biometri sträcker sig mycket längre än så. Tack vare Fingerprints teknologi kan du idag styra stora delar av ditt allt smartare hem med ditt fingeravtryck eller öga: Din laptop och flera av de appar och tjänster du behöver logga in på. Ditt medicinskåp, din resväska, ditt kassaskåp. Dina hänglås, cykellås och din bil. 

Och ditt HiFi-system, TV eller spelkonsol. Men då handlar det inte bara om att starta det, utan också möjligheten att förprogrammera personliga inställningar. Så att du med ditt fingeravtryck omedelbart sätter igång din favoritspellista. Och att barnens fingeravtryck ger begränsad skärmtid.

“Med hjälp av biometrin kan vi konsumenter minimera den tid vi idag lägger på att komma åt våra enheter via lösenord eller PIN-koder, och samtidigt använda dem smartare genom att personalisera användarupplevelsen eller sätta olika rättigheter till exempelvis ditt medicinskåp. På så sätt kan vi utnyttja intelligensen ytterligare i ett uppkopplat hem”, säger Maria Pihlström, Global Marketing Manager på Fingerprints.

Läs mer om Fingerprints smarta lösningar för hemmet här

Läs fler artiklar
LÄS MER