Sök

Sigmastocks bygger ny tjänst: “Ett aktiesparande som sköter sig själv”

Sigmastocksfintech

Mai Thai och Nanna Stranne på Sigmastocks. Foto: Sigmastocks/Christian Granqvist

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Fintech-bolaget Sigmastocks har tagit in 14 miljoner och kommer under hösten att lansera en helt ny tjänst.

Sigmastocks grundades 2014 av Nanna Stranne Mai Thai och Carl Lindberg.

Bolaget har tagit fram ett automatiskt investeringsverktyg som hjälper människor att spara i aktier. Idén är att utmana traditionella fondförvaltare genom att pressa avgifterna. 

Men den som går in på bolagets hemsida idag möts av beskedet att Sigmastocks inom kort kommer att lansera en ny produkt. Det tillsammans med bolaget FPJ, som sysslar med mer traditionell investeringsrådgivning och portföljförvaltning.

“Det här är en helt ny tjänst med ett aktiesparande som sköter sig själv”, skriver bolagets vd Nanna Stranne i ett mejl till Breakit. 

Samarbetet går ut på att FPJ använder Sigmastocks teknik i sin nya robotrådgivningstjänst, som kommer att nås via Sigmastocks hemsida. Med hjälp av tekniken kommer FPJ kunna förvalta kundernas kapital direkt i aktier istället för i fonder och på så sätt kommer förvaltningspriserna att pressas, enligt bolaget.  

”Vi har länge velat erbjuda finansiell förvaltning till en större kundgrupp. Sigmastocks teknik gör det möjligt”, säger August Schmitz, vd på FPJ i en kommentar.

Går att välja bort oetiska branscher

Kunderna kommer också kunna göra en rad val, som att ta bort branscher de tycker är oetiska eller att lägga extra fokus på tillväxt eller utdelningsföretag. Just hållbarhet har enligt Nanna Stranne varit viktigt när de tagit fram den nya tjänsten.  

“Med aktier finns det verkligen möjlighet att göra mycket mer än med fonder när det kommer till att förbättra och utveckla hållbart sparande. Redan vid lansering kommer FPJ:s kunder kunna välja bort de branscher de anser ej hållbara. Vi håller även på att ta fram nya funktioner så att hållbara bolag kommer kunna premieras i portföljerna”, säger hon.

Hon vill inte gå in exakt på hur samarbetet ser ut, mer än att “det är gynnsamt för båda parter”. 

Hur många kunder har ni på er vanliga tjänst idag?

“Vi fokuserar nu på den nya tjänsten med FPJ och hoppas även att användare till vår gamla tjänst ska uppskatta den nya. Antalet kunder på den gamla blir därför inte relevant”.

Sigmastocks gamla aktieverktyg kommer att finnas kvar för de kunder som hellre vill använda det, men bolaget kommer framåt att ha fullt fokus på att utveckla den nya tjänsten. 

Sigmastocks har investerare som East Capital-grundaren Peter Elam Håkansson, Stena-familjen, Lena Apler och Bo Mattsson.

Omsättningen har dock inte riktigt tagit fart. Förra året låg den på 3 miljoner kronor, en ökning från 2,3 miljoner året innan. Samtidigt ökade också förlusterna från 2 miljoner kronor till minus 7,6 miljoner. 

I början av 2020 tog bolaget in 14 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Bland de nya investerarna finns bland annat Beijer Ventures och Räntehuset. Syftet med nyemissionen var att vidareutveckla tjänsten och därmed “göra samarbetet med FPJ möjligt”.

Läs mer