Svenska konkurser är 39 procent lägre än september ifjol

Konkurs Konkurser
Svenska konkurser är 39 procent lägre än september ifjol

Foto: TT

Finwire / Breakit

Konkurserna i Sverige är 39 procent lägre än september ifjol enligt ny konkursstatistik.

Minskningar noteras i princip i alla län och branscher men det finns fortfarande oro för hösten och ytterligare virusspridning, det uppger UC i ett pressmeddelande.

Byggbranschen är den bransch som klarat sig bäst undan konkurser och hittills i år har det antalet konkurser sjunkit med 2 procent jämfört med samma period förra året. Även dagligvaruhandeln går bra.

Konkurser inom restauranger, kultur och åkerier har ökat med 47 procent hittills i år kontra ifjol.

Även Creditsafe har idag meddelat att konkurserna minskar, deras statistik visar att konkurserna minskade under hela tredje kvartalet i år. Totalt minskade konkurserna med 20 procent under perioden.

Totalt 18 av landets län visar en positiv trend och bäst går det för Gotland, Värmland och Kalmar.

"Nu har det gått ett halvår sedan de första indikationerna kom på höga konkurstal och ansträngd ekonomi. Sanningen är att vi nu 6 månader senare ser en nedgång i konkurser, det är förstås väldigt glädjande att vi kan konstatera att ekonomin verkar ha återhämtat sig snabbare än förväntat och att våra aktiva svenska företag överlever trots tuffa tider med minskad aktivitet i vår ekonomi, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Han varnar dock för att den kommande perioden är väldigt osäker. På årsbasis är konkurserna upp med 4 procent.

I samband med att coronapandemin bröt ut drabbades Sverige av ett stort antal konkurser i samband med att samhället tvingades stänga ned.

Läs fler artiklar
LÄS MER