Voi ska hindra alkoholpåverkade från att köra elsparkcykel med reaktionstest

Voi Elsparkcykel
Voi ska hindra alkoholpåverkade från att köra elsparkcykel med reaktionstest

Foto: Magnus Andersson / TT

Tobias Blixt

Reporter

Svenska Voi vill minska antalet olyckor genom att förhindra att människor ställer sig på deras elsparkcyklar när de är berusade.

Enligt en undersökning från Folksam, som Voi hänvisar till, hade 37 procent av alla som var involverade i olyckor med elsparkcyklar under fjolåret alkohol i blodet. Nu meddelar Voi att de lanserar en funktion som ska stoppa alkoholpåverkade användare från att hyra deras sparkcyklar.

“Säkerhet är av högsta prioritet på Voi och vi tolererar absolut inte att användare åker alkoholpåverkade”, skriver Voi i pressmeddelandet.

Lösningen är ett reaktionstest i appen som används för att låsa upp elsparkcyklarna. När en användare skannar en elsparkcykel under helgnätter startas från och med idag ett spel som testar reflexerna.

“Hur du än presterar på reaktionstestet informerar appen om farorna med att ge sig ut i trafiken med alkohol i blodet och rekommenderar att användaren väljer ett alternativt transportsätt om de inte är trafiksäkra. Appen informerar också användaren om att Voi samarbetar med myndigheter och är beredda att vidta åtgärder mot användare som bryter mot såväl våra egna riktlinjer som trafikregler”, går det också att läsa i pressmeddelandet.

Voi meddelar också att de samarbetar med bland annat forskningsinstitut för att hitta ytterligare lösningar på problemet. Den nya funktionen ska utvärderas de kommande veckorna.

Läs fler artiklar
LÄS MER