Sök

Spotify, Epic Games och andra bolag skapar grupp som kräver rättvisa villkor på App Store

SpotifyMatch

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Skapar enad front mot techjätten.

För en dryg månad sedan kastades det otroligt populära spelet Fortnite ut ur Appstore efter att bolaget hamnat i en konflikt med Apple. 

Men Epic Games, som ligger bakom Fortnite, är inte det enda bolaget som har varit i luven med Apple. 

Svenska streamingjätten har haft en lång och infekterad konflikt med Apple som bland lett till att Spotify har anmält Apple till EU. Spotifys grundare Daniel Ek har också skrivit en kravlista om vad han vill att Apple ska ändra. 

Går samman med Epic Games och Tinder

Nu går Spotify ihop med bland annat Epic Games, Tile, Match (som äger dejtingappen TInder) och Deezer och kräver mer rättvisa villkor på Appstore, skriver The Verge. Bolagen har skapat gruppen Coalition för App Fairness och på organisationens hemsida som publicerades på torsdagen har de en 10-punktslista med krav de vill ha uppfyllda. Bland dem finns att apptillverkare ska slippa höga avgifter (Apple tar en avgift på 30 procent för betalningar som görs i appbutiken), att det saknas alternativ till Appstore i Apples operativsystem och att Apple utnyttjar sin kontroll över operativsystemet till fördel för sina egna tjänster.

För att komma tillrätta med problemen föreslår gruppen att en ”uppförandekod” antas av Apple och andra plattformsägare.

”Målen är ambitiösa och inkluderar förfrågningar om att utvecklare inte ska tvingas använda en exklusiv appbutik, att alla utvecklare ska ha lika tillgång till samma teknikinformation som plattformens ägare och att utvecklare inte ska tvingas betala orättvisa, orimliga eller diskriminerande avgifter eller intäktsandelar för att kunna ta plats i appbutiken”, skriver sajten.

 

Läs mer