Synsams sajt nere – inte fungerat på snart en vecka: "Något form av virus"

Synsam
Synsams sajt nere – inte fungerat på snart en vecka: "Något form av virus"

Synsams vd Håkan Lundstedt.

Caroline Englund

Reporter

Optikerkedjan Synsams e-handel och tekniska system har legat nere sen i tisdags. En utredning visar att problemen beror på någon form av virus.

Sajten låg på måndagsmorgonen fortfarande nere även om kassasystemen på vissa håll hade börjat fungera. 

“Vi har fått resultat i vår utredning och kan ännu inte fastslå exakt vad vi utsatts för, men någon form av virus verkar det vara”, sa Jenny Fridh, kommunikationschef på Synsam Group till DN i fredags

Bolagets butiker har varit öppna trots problemen och vissa synundersökningar har kunnat genomföras ändå. Bolaget har dock utlovat att de kunder som drabbats av problemen ska få gratis synundersökningar.

Anne-Marie Eklund Löwinder, som är säkerhetschef på Internetstiftelsen, säger till DN att Synsams driftstörningar rent hypotetiskt skulle kunna röra sig om Ransomwere, så kallad kidnappningsprogramvara där all information i system blir krypterad av en angripare. 

“Det händer relativt frekvent att företag blir utsatta för det. Då blir man avkrävd en lösensumma för att få en nyckel att få tillbaka sin information eller system”, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Synsam säger till DN att de inte vill spekulera i detaljerna kring händelserna. 

Synsam ägs av det internationella riskkapitalbolaget CVC och har varit på väg mot börsen de senaste åren. Noteringen lades dock på is förra sommaren bland annat på grund av börsturbulens i spåren av handelskriget mellan USA och Kina. 

Läs fler artiklar
LÄS MER