Glöm Voi, Karma och Spotify – Hidden Dreams vill hitta Sveriges smalaste och tråkigaste startups

Hidden dreams riskkapital
Glöm Voi, Karma och Spotify – Hidden Dreams vill hitta Sveriges smalaste och tråkigaste startups

Carl Hultberg, vd för senaste investeringen Procuro, Fabian Assarsson, vd och partner, Hidden Dreams, Mimmi Andersson, management trainee, Maria Norberg, COO och partner, Roumi Roumi, investment trainee och Johan Lindblad, CTO och Partner.

Johanna Ekström

Reporter

Hidden Dreams har byggt upp en ny inkubator för bolag med idéer som andra skulle ha svårt att hitta.

“Vi vill bygga en enhörning på saker som absolut inte förknippas med enhörningar”, säger vd Fabian Assarsson.

Breakit skrev första gången om Hidden Dreams för snart två år sedan. Då var projektet nystartat. Idén var, om än lite luddigt formulerad, att nå ut till människor på storbolag och i industrier, som satt på idéer som de själva hade svårt att förverkliga. Och som ingen annan skulle kunna komma på. 

"I våra två första bolag investerade vi två miljoner kronor. Nu är de värda 46 miljoner. För mig är det en indikation att vi är något på spåren med vårt koncept", säger vd:n Fabian Assarsson.

Vill inte vara störst, bäst och vackrast

Dessutom har Hidden Dreams själva tagit in 25 miljoner kronor i en fond. Bland investerarna finns grundaren Saeid Esmaeilzadeh, Fredrik Holmström, som äger Holmströmgruppen, Andreas och Robin Rutili, som driver investeringsbolaget Vincero samt Christer Hellström, tidigare chef på Accenture, som också är bolagets styrelseordförande. 

“Målet är att använda de här pengarna till att göra tio investeringar om året de kommande fyra åren. Och bygga ett totalt bolagsvärde på en miljard dollar. Man kan säga att vi vill bygga en enhörning på saker som absolut inte förknippas med enhörningar”.

Idén till Hidden Dreams bollade Fabian Assarsson och Serendipity-grundaren Saeid Esmaeilzadeh fram på en lunch. Fabian Assarsson jobbade då för Serendipity. Nu bygger Saeid Esmaeilzadeh upp lite av en ny startup/investeringshubb upp på Wallingatan i Stockholm. 

Förutom Hidden Dreams sitter också hans private equity-bolag Spartacus Capital här. 

“Vi bestämde oss tidigt att istället för att försöka vara störst, bäst och vackrast så skulle vi rikta in oss på problem där det inte finns så mycket konkurrens. Det här är en startup-hubb för kvalitetsingenjörer, osynliga slitvargar och klassiskt anställda”, säger Fabian Assarsson och fortsätter:

“Det finns så många nischer som är jättesvåra att förstå. Tekniken har sprungit frivarv runt dem. Samtidigt lyfts startups som Klarna, Voi och Spotify till skyarna, medan papperscertifikaten ligger där bortglömda”.

"Då är du körd"

Med papperscertifikat syftar han på bolaget Chaintraced. Problembeskrivningen som kom in från en anställd på ett bolag var att fem personer satt och skrev certifikat för till exempel muttrar och skruvar för hand. När Hidden Dreams började undersöka saken visade det sig att 100.000 personer gjorde samma sak globalt på heltid. Nu har bolaget tagit fram en plattform som “ökar spårbarheten och kvaliteten i industriella värdekedjor genom att digitalisera certifikat och produktflöden”. 

Bolaget drivs av Victor Andersson och har, utöver gänget som också investerat i Hidden Dreams, även fått in Olof Faxander, tidigare vd vid SSAB och Sandvik, samt Lars Backsell, grundare av Recipharm, som investerare.

Hidden Dreams kommer inte att investera i några bolag som riktar sig mot konsumenter. Utan det är B2B som gäller. 

“Alla gör konsumentprodukter och konsumenter har väldigt höga krav. Det är dyrt att utveckla. Voi kan till exempel inte bara ha en jättebra elsparkcykel, utan de behöver dessutom ha en app som är lika bra som Instagram. Du har inte råd att lansera en ful app på konsumentsidan, då är du körd”.

“På företagssidan slåss man istället med till exempel bankernas system från 1970-talet, det är lägre designkrav som gör att det går snabbare att få ett okej”.

Skickar vidare till Norrsken

För att nå ut har Hidden Dreams i princip enbart använt sig av Linkedin. Totalt har det hittills kommit in 300 konkreta problembeskrivningar. Alla som skickar in en idé tar Hidden Dreams sedan ett samtal med på en kvart för en första gallring. 

Bolaget har också ett samarbete med Niklas Adalberths Norrsken som innebär att bolagen blir expressintagna till Norrskens startup-program.

“Våra två första bolag har flyttat över dit nu. Vi vill få ut dem ur boet så snabbt som möjligt så de får bygga sin egen kultur och vi får plats för nystartade bolag”, säger Fabian Assarsson.

Bolaget hjälper sina dotterbolag med bland annat rekrytering, investeringsrundor, marknadsföring och inte minst att bygga en första beta-produkt.

“Då kan våra vd:ar visa upp något konkret och börja få avtal på plats. När man har avtal på plats har man råd att anställa en extern utvecklare med marknadsmässig lön och möjlighet att bli delägare. Och så fort man får kundintresse får man också investerarintresse”, säger Fabian Assarsson. 

Läs fler artiklar
LÄS MER