Shopjoy tar in riskkapital för att få annonser att träffa rätt oftare

ShopjoyGröna Lund

F.v. Per Anell och Pär Bäck, grundare av Shopjoy. Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Stockholmsstartupen tar in 3,3 miljoner kronor från ett antal affärsänglar. Nu ska bolaget uppgradera sin plattform och få kontroll över försäljningen.

Vi har tidigare rapporterat om Shopjoys samarbeten med storbolag som H&M och SJ.

Med hjälp av små dosor som kallas Ibeacons kan ett bolag, till exempel SJ, registrera hur du rör dig i deras butiker och skicka riktad reklam till dig i form av pushnotiser. Förutsättningen är att du har laddat ned bolagets app, har på bluetooth och har godkänt att appen spårar din position.

Shopjoy utvecklar i sin tur ett verktyg för att hantera själva pushnotiserna och för att samla in platsdata om användarna. Tanken är att datan ska kunna användas för att rikta reklam till människor baserat på var de är och har varit, så kallad retargeting.

“Vi är i en experimentell fas med själva retargetingen där vi testar lite olika saker med olika kunder. Tanken är att hitta lösningar för reklam utanför bolagens egna appar baserat på platsdatan vi genererar åt dem”, säger Per Anell, medgrundare av Shopjoy.

Nu har bolaget alltså tagit in drygt 3 miljoner kronor för att vidareutveckla sin plattform. De som investerat är existerande ägare och ett mindre antal nya affärsänglar, bland annat Jan Roy. Han var tidigare koncernchef för Parks and Resorts, bolaget bakom bland anant Gröna Lund och Kolmården.

I rundan värderades Shopjoy till 23 miljoner kronor.

“För oss är det mer eller mindre ett krav att investerarna har kompetens eller ett nätverk som vi behöver. Det är mer än bara pengar som krävs. Jan Roy har väldigt mycket ingångar inom upplevelseindustrin. Det är en bransch som passar väldigt bra för vår produkt”, säger Pär Bäck, medgrundare av Shopjoy.

Trots att affärsänglarna, enligt grundarna, stod i kö för att få investera kommer kapitalrundan att kompletteras med lån på närmare 2 miljoner kronor.

“Det kommer alltid vara en ständig kamp om ägarprocenten, både med befintliga ägare och oss själva. Det blir alltid en avvägning om hur mycket man ska släppa iväg i vilket läge. Vi vill såklart äga så stor del som möjligt men vi måste samtidigt driva bolaget framåt. Vi tycker samtidigt att det är väldigt kul att våra befintliga aktieägare var så positiva till att fortsätta investera”, säger Per Anell.

Vad ska pengarna användas till?

“Det är framför allt tre saker. Det första är att utveckla och bygga nästa version av vår programvara. Det handlar dels om att lägga till en massa funktioner och dels om att anpassa produkten till vår nya retargetingvision. Redan nu har vi 10 miljoner datapunkter i vår lösning och vi räknar med att snabbt passera 100 miljoner datapunkter. Vi ser en otroligt tillväxtmöjlighet där. Inom annonsvärlden är det tre saker som blir allt viktigare: Var du har varit, var du är och vart du ska imorgon”, säger Pär Bäck.

Bolaget har brutet räkenskapsår och omsatte drygt 200.000 under perioden 1 augusti 2014 till 1 augusti 2015. I samma period gjorde bolaget en förlust på 1,4 miljoner kronor.

Läs mer