Sök

Klarna stänger jätterunda – värderingen rusar

Klarnafintech

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det svenska betalbolaget Klarna tar in 650 miljoner dollar, motsvarande 5,7 miljarder kronor, i riskkapital. Blir ett av världens fem högst värderade fintech-bolag.

Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

Bland investerarna återfinns bland annat Silver Lake, BlackRock, HMI Capital och Singapores statliga riskkapitalfond GIC.

Svenska Northzone och Bonnier samt Merian Chrysalis och TCV har samtidigt gått in i bolaget genom att köpa aktier från befintliga ägare.

Vill växa i USA

Bolaget värderas till 10,65 miljarder dollar i rundan (motsvarande 93 miljarder kronor), vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare kapitalrundor. 2019 värderades bolaget till 5,5 miljarder dollar.

Det gör Klarna till ett av världens fem högst värderade fintechbolag, enligt CNBC som tagit del av data från CB Insights. 

"Vi på Klarna är hedrade över att välkomna investerare i världsklass, som kan stötta oss i målet att bli hela världens favoritsätt att shoppa på", säger bolagets vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski i en kommentar.  

Klarnas globala presschef Aoife Houlihan säger till Breakit att arbetet med rundan inte har pågått särskilt länge. 

"Det har gått relativt snabbt under den senaste månaden. Det finns stort intresse och tilltro inom den här området just nu och vi får många förfrågningar från investerare."

När det gäller värderingen tror hon att e-handelns massiva ökning till följd coronapandemin kan ha hjälpt till.

"Möjligheterna på marknaden är enorma och vi har gjort det här i många år så jag tar det som ett tecken på att vår strategi fungerar. Just nu pågår ett skifte kring konsumentbeteende där allt fler konsumenter inte längre använder kreditkort utan söker flexibilitet – samtidigt som e-handeln accelererar", säger hon.  

Bland Klarnas befintliga investerare återfinns bland annat Sequoia Capital, Bestseller, Dragoneer, Ant Group och Commonwealth Bank of Australia.

Pengarna ska nu användas till att expandera, bland annat på den amerikanska marknaden, som Klarna just nu har stort fokus på. Förra månaden uppgav Klarna exempelvis att USA snart kommer att vara företagets största marknad och att en börsnotering kan ske där inom 1-2 år. Under gårdagen kunde Breakit avslöja att Klarna värvat en ny finanschef från HSBC.  

Storförlust under första halvåret

Klarna grundades 2005 och har idag runt 85 miljoner kunder och 235.000 handelspartners. Bolaget hade intäkter på 4,5 miljarder kronor under det första halvåret 2020. Det var en ökning med mer än 1,2 miljarder jämfört med samma period förra året.

Samtidigt fortsatte förlusterna att öka och landade på 550 miljoner kronor under perioden, att jämföra med 83 miljoner förra året.

Läs mer om Klarnas förlustsiffror under första halvåret här.

Läs mer