Lena Apler säljer Collectors fintech-portfölj – här är köparen

NFT Ventures Collector Ventures fintech
Lena Apler säljer Collectors fintech-portfölj – här är köparen

Lena Apler är grundare till banken Collector. Foto: Tor Johnsson

Finwire / Breakit

Affären klar.

Det var i slutet av januari som Collector vinstvarnade och gick ut med att de skulle sälja sin investeringsgren Collector Ventures. Bolaget ville renodla sin affär och skulle därför sälja sin del i investeringsgrenen som de startat ihop med riskkapitalbolaget NFT. 

Genom åren har Collector Ventures investerat ungefär 230 miljoner kronor i ett 20-tal bolag (Vilka kan du se här). Men i vintras fick alltså Collector-banks grundare Lena Apler själv uppdraget att hitta en köpare till aktierna innan årets slut.

Beskedet ledde till stora spekulationer om vilka som skulle kunna tänkas köpa den digra katalogen av heta bolag som de samlat på sig sedan starten 2016.

Corona-pandemin ska sedan ha försenat försäljningen men nu har alltså Lena Apler lyckats. Det blir NFT som tar över Collectors del för 330 miljoner kronor på skuldfri basis. Affären måste godkännas av Finansinspektionen och väntas genomföras under första kvartalet nästa år.

Värderades till 320 miljoner kronor

"Collector Ventures har vuxit till en stor verksamhet med 26 portföljbolag och det är nu dags att stå på egna ben," säger Collectors vd Martin Nossman i ett pressmeddelande.

"Vi är glada över att NFT Ventures som medgrundare till verksamheten tar över som helägare för att fortsätta denna utvecklingsresa."

Bokfört värde för Collector Ventures uppgick den 30 juni till 321 miljoner kronor. Försäljningen bedöms ha en marginell påverkan på Collectors resultat och finansiella ställning.

"Avyttringen av Collector Ventures är ett led i renodlingen av Collector. Framåt fortsätter vi fokusera på vår kärnverksamhet och att öka lönsamheten".

Köpet finansiseras delvis genom ett lån som NFT tar från Collector på marknadsmässiga villkor skriver Collector i pressmeddelandet. 

NFT Ventures ägdes tidigare av Bonniers men under förra året gick Håkan Roos, som gjorde sig en rejäl hack när Izettle såldes till Paypal, in som finansiär.

Läs fler artiklar
LÄS MER