Clas Ohlson utser Kristofer Tonström till ny vd

Clas Ohlson e-handel
Clas Ohlson utser Kristofer Tonström till ny vd

Kristofer Tonström tar över som vd på Clas Ohlson efter Lotta Lyrå. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Tar över Clas Ohlson.

Prylkedjan Clas Ohlson meddelade tidigare i veckan att de storsatsar på e-handel och öppnar ett kontor i Malmö. Bolaget har fortfarande den allra största delen av försäljningen i butiker men har haft en stor ökning i e-handeln.

Nu rapporter bolaget en ökad omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet var i linje med marknadens förväntningar. Jämfört med föregående år steg vinsten.

Omsättningen, som meddelats tidigare, steg 1,5 procent till 2 074 miljoner kronor (2 044).

Samtidigt meddelar bolaget att Kristoffer Tonström, nuvarande vd på modebolaget FIlippa K  tar över som vd efter Lotta Lyrå som slutar. 

"Clas Ohlson har byggt en stabil plattform för lönsam tillväxt och jag är mycket glad över att vi nu knutit till oss Kristofer Tonström som tillsammans med resten av vårt starka team kan fortsätta realisera vår långsiktiga plan för bolaget", säger Kenneth Bengtsson, styrelseordförande för Clas Ohlson i ett pressmeddelande.

"I Kristofer får vi en vd med ledarskapet i fokus som kommer in med mycket energi och stora ambitioner att utveckla Clas Ohlson vidare."

Hårda siffror från rapporten

Rörelseresultatet blev 166 miljoner kronor (79), väntat rörelseresultat enligt Bloomberg var 163. Rörelsemarginalen var 8,0 procent (3,9).

Underliggande rörelseresultat var 147 miljoner kronor (91).

Resultatet före skatt var 150 miljoner kronor (63).

Resultatet efter skatt blev 117 miljoner kronor (49).

Resultat per aktie hamnade på 1,84 kronor (0,77).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 580 miljoner kronor (309,8).

Försäljningen i augusti sjönk med 7 procent till 689 miljoner kronor (740), med en organisk minskning med 2 procent och en minskning med 1 procent i jämförbara enheter.

Lotta Lyrå stannar kvar under sin uppsägningstid fram till den 4 december i år, därefter tar ekonomi- och finansdirektör Pär Christiansen rollen som tillförordnad vd fram till dess att Kristofer Tonström tillträder 9 mars i år.

Läs fler artiklar
LÄS MER