Sök

Campus-bokhandeln var nära konkurs – nu säljer de för 88 miljoner

Campusbokhandelne-handel

Fredrik Hagenius är vd på Campusbokhandeln.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Har lyft rejält.

Redan 2005 grundade Fredrik Hagenius Campusbokhandeln när han var student i Örebro. Han började med en lokalt butik i staden som sålde kurslitteratur till studenter, strax efter det slog han upp portarna för ytterligare en butik i Karlstad.

För sju år sedan bestämde han sig för att satsa ordentligt, köpte upp en konkurrent i Lund och kopplade på en webshop. 

Det höll på att sluta i katastrof när sajten kraschade och han tvingades hålla stängt i 3 månader. Bolaget var nära konkurs har Fredrik Hagenius tidigare berättat för Breakit.

Men sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och bolaget har vuxit med mer än 40 procent varje år. förra året omsatte Campusbokhandeln 88 miljoner enligt siffror som DI Digital har tagit del av. Samtidigt gjorde bolaget en vinst på 4,7 miljoner kronor.

En av nycklarna tror grundaren är bolagets miljöarbete.

”Vi jobbar mycket med hållbarhet och trycker på det", säger Fredrik Hagenius till tidningen.

"Eftersom vi jobbar mot en ung målgrupp kommunicerar vi på ett mer ungdomligt sätt, inspirerat mycket av Oatly.”

I dagsläget har bolaget 10 butiker på de större universiteten i landet men den absoluta merparten, 90 procent, av försäljningen sker på nätet. Trots det tror Fredrik Hagenius att det är just att de har fysiska butiker som är en fördel för bolaget.

"Att vi har en lokal närvaro är en av våra fördelar kontra Adlibris och Bokus. Till skillnad från Facebook-annonser och Blocket garanterar vi bokens skick", säger han till DI Digital.

Tillväxten fortsätter även i år med en ökning på 67 procent i augusti enligt vd:n.

Läs mer