Klädtjänsten Something Borrowed lägger ner: “Känns som att snubbla på mållinjen”

Something Borrowed Hållbarhet
Klädtjänsten Something Borrowed lägger ner: “Känns som att snubbla på mållinjen”

Madlen Fondén och Daniella Letica Fransson. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Lyckades inte säkra finansieringen.

Something Borrowed är en tjänst som låter kunderna hyra kläder mot en månadsavgift. Bolaget grundades av Madlen Fondén och Daniella Letica Fransson under 2016 och tanken var att tjänsten skulle vara ett mer hållbart alternativ till att köpa nytt.

Efter en tuff vår väljer dock grundarna nu att lägga ner sin verksamhet. 

“Vi har under åren jobbat väldigt hårt med konceptet och det finns mycket kvar att utveckla, vilket känns extra tråkigt när resan nu tar slut”, skriver de i ett uttalande. 

Fick avboka alla ordrar

Till Breakit säger medgrundaren Madlen Fondén att ett skäl till att de nu lägger ner är att de inte nådde målet på den crowdfunding de genomförde i våras. 

“Vi valde att avbryta när vi inte nådde målet, det blev drygt en halv miljon men vi ville ha minst en miljon”.

Det i sin tur ledde till att bolaget fick avboka höstkollektionen. 

Corona-pandemin har spelat in på flera sätt, dels fick den människor att dra tillbaka sina investeringar och dels har den inneburit att många har suttit hemma och inte känt samma behov av nya kläder, enligt grundarna.

Därför valde de att dra i handbromsen för att slippa hamna i ett läge där de tvingas sätta bolaget i konkurs. 

“Vi har som mål att avveckla bolaget så snyggt som möjligt och eventuellt sälja varumärket. Vi har mer tillgångar än vi har skulder och gör det här för att hösten fortfarande kändes oklar. Men vi tror verkligen fortfarande på det här konceptet, så det känns som att snubbla på mållinjen”, säger Madlen Fondén.

Vad tar ni med er från det här?

“Det blir aldrig som man har tänkt sig. Som entreprenör får man vara beredd på att det svänger. Och det är svårt ibland. Vi har lärt oss otroligt mycket som individer, har man drivit bolag så har man ett perspektiv på helheten som man aldrig kan få som anställd. Man gör så mycket, högt och lågt”.

Bolaget har tagit in 4 miljoner i kapital från JCE Group och har haft samarbeten med bolag som Åhlens, Marquet, Ellos och Lindex. 

Under 2019 omsatte bolaget 400.000 kronor och gjorde en förlust på runt 1 miljon. 

Läs fler artiklar
LÄS MER