Spelinspektionen kan inte stoppa betalning till illegala spelsajter – vill ändra lagen

nätkasino
Spelinspektionen kan inte stoppa betalning till illegala spelsajter – vill ändra lagen

Caroline Englund

Reporter

Spelinspektionen vill tvinga banker att lämna ut mer information.

För 1,5 år sedan kom en ny och omdiskuterad spellag och det innebar samtidigt att det svenska spelmonopolet gick i graven och att ett licenssystem istället infördes. De bolag som fick svensk licens förband sig att betala skatt i Sverige och följa de regler som staten har satt upp.

En förutsättning för att systemet ska fungera är att svenska spelare inte går till olicenserade sajter. 

Därför fick Spelinspektionen i den nya lagstiftningen rätt att blockera betalningar till olagliga spelsajter utan licens. 

Men att blockera betalningar till olagliga spelsajter har visat sig vara svårt, hittills har det inte skett en enda gång.

Detta eftersom sekretess stoppar Spelinspektionen från att få ut relevant information från bankerna. Det rapporterar Sveriges radio.

“För att vi snabbt och enkelt ska få fram den information som vi behöver så har vi föreslagit en tydligare reglering som innebär att vi ska ha rätt att få den här typen av uppgifter utan hinder av banksekretessen”, säger Robert Larsson som är enhetschef på Spelinspektionen till Sveriges Radio.

Ett fall, som inspektionen hänvisar till, gick det att se vilket bankgironummer som använts – men när man bad Bankgirot berätta vilken bank det var kopplat till blev det nej.

I början av året gjorde Breakit en kartläggning av den vinnare och förlorare på den nya spellagen. Läs den här.

Läs fler artiklar
LÄS MER