Siffran som avslöjar varför Klarna hatar Per Bolunds nya lag

Klarna fintech
Siffran som avslöjar varför Klarna hatar Per Bolunds nya lag

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Stora pengar på spel för Klarna.

I våras klubbade riksdagen, under stora protester från fintech-världen, igenom ett lagförslag som innebär att e-handlare i Sverige inte får erbjuda kredit eller avbetalning som det första alternativet för kunder som nätshoppar. 

Syftet med lagen är att konsumentkrediterna har vuxit i snabbt takt och att regeringen vill skydda svenskarna från skuldsättning och överkonsumtion.

Men tidigare i veckan kunde vi berätta att H&M rundar kravet och fortfarande erbjuder 30-dagars faktura via Klarna som första alternativ. 

Enligt H&M går det inte att skilja ett kreditkort och ett kort som drar direkt från ett bankkonto i dagens e-handelskassor.

H&M:s tolkning får också stöd av Klarna som menar att det är helt enligt lagen.

"En definition i lagen som vi och många andra uppmärksammade lagstiftarna om redan innan är att det inte är tekniskt möjligt att särskilja kredit- eller debetkort”, sa Klarnas Sverigechef Joakim Lundberg till Breakit tidigare i veckan.

Siffrorna ger en ledtråd till motståndet

Färska siffror från bolagets halvårsrapport kan också ge en ledtråd till varför bolaget är emot lagen.

Rapporten avslöjar att ränteintäkterna för Klarna under det första halvåret 2020 ligger på strax över 1,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 22 procent, eller nästan 300 miljoner jämfört med samma period under förra året.

Ränteintäkterna är relaterade till bolagets delbetalningsprodukter och ränteintäkter från allmänheten.

Klarna menar att de endast vill att det betalalternativ som passar kunden bäst ska komma först – att det inte handlar om att tjäna pengar. Men om lagen får den effekt som Per Bolund vill – att fler betalar direkt istället för avbetalning – kommer det slå mot Klarnas intäkter.

Läs fler artiklar
LÄS MER