Klarna-konkurrent köper svenskens Pagantis – för en halv miljard

Klarna Pagantis fintech
Klarna-konkurrent köper svenskens Pagantis – för en halv miljard

Foto: TT / Youtube

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Australiensiska Afterpay köper upp svensken Rolf Cederströms betalbolag.

Afterpay är ett australiensiskt betalbolag som kan liknas vid Klarna. Bolaget jobbar med vad de beskriver som ”köp nu, betala senare”-betalningar – det vill säga den typen av betallösningar som den svenska techgiganten Klarna bland annat erbjuder e-handlare.

Nu står det klart att Afterpay expanderar till Europa via ett uppköp av det spanska bolaget Pagantis – ett bolag som erbjuder olika typer av betallösningar på nätet.

Pagantis är ett relativt okänt fintechbolag i Sverige, men bakom bolaget står en svensk entreprenör: grundaren och vd:n Rolf Cederström.

Rolf Cederström har tidigare beskrivit sitt bolag som en ”pionjär inom konsumentkrediter på nätet” och när bolaget tog in 650 miljoner kronor i riskkapital förra året beskrevs det som en av Spaniens största finansieringsrundor inom fintech – någonsin.

”Pagantis erbjuder automatisk, friktionsfri konsumentkredit för e-handelstransaktioner i Europa”, förklarar bolaget på sin sajt.

Betalar en halv miljard

Afterpay betalar nu 50 miljoner euro för bolaget, motsvarande cirka 500 miljoner kronor i affären. Enligt ett pressmeddelande betalas 5 miljoner euro direkt till säljarna och 45 miljoner euro om tre år.

Siffran kan även komma att bli större, beroende på hur verksamheten utvecklas.

Huruvida det är en bra affär för ägarna och investerarna – som alltså gick in med ett större belopp i bolaget för bara ett år sedan än vad de nu får – återstår därför att se. 

Exakt hur ägarkonstellationen i bolaget ser ut är också oklart. Enligt pressmeddelandet står företaget NBQ Corporate SLU som säljare.

Bland investerarna i förra årets kapitalrunda återfanns Prime Ventures, SPF Investment Management och Rinkelberg Capital Group.

Expanderar till nya marknader

För Klarna-konkurrenten Afterpay innebär köpet att bolaget nu expanderar till marknader som Frankrike, Italien, Spanien och Portugal.

”Det momentum vi har just nu har fått oss att våga påskynda vår expansion till nya globala regioner,” säger bolagets vd Anthony Eisen till Reuters.

Pagantis grundades 2011.

Verksamheten kommer att slås ihop med Afterpays dotterbolag Clearpay. 

Rolf Cederström kommer även fortsatt att driva bolagets verksamhet i Europa.

Klarna lanserade nyligen sin tjänst i Spanien.

Läs fler artiklar
LÄS MER