Exsitec till börsen – Sven Hagströmers Creades blir storägare

CreadesExsitecBörsnoteringar

Sven Hagströmer och Johan Kallblad, vd på Exsitec. Foto: TT/Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Linköpingsbolaget mot börsen.

Trots att corona-krisen har svept över världen har börsen ändå hittills gått oskadd genom krisen. Medan resten av samhället till stora delar har stannat av ligger faktiskt Stockholmsbörsens breda index på plus.

Och nu får börsen ytterligare ett bolag på sina listor. Det handlar om Linköpingsbolaget Exsitec som vuxit snabbt de senaste åren och nu har bestämt sig för att ta klivet in på handelsplatsen First North.

Exsitec är ett konsultbolag som säljer affärssystem och beslutstöd till medelstora företag.

I samband med noteringen går Sven Hagströmers noterade investmentbolag Creades in som ny storägare i bolaget, när de köper 6,1 procent av aktierna. Bolaget väntas få ett börsvärde på strax över 350 miljoner kronor.

“Idén om notering av vår aktie på en publik marknad har vi burit med oss under en lång tid,” säger Johan Kallblad, vd för Exsitec i ett pressmeddelande.

“Vi tror att vi kan lyfta oss ytterligare genom att ha tillgång till kapitalmarknaden och de krav på professionalism och transparens som det innebär att vara ett noterat bolag.”

Bolaget kommer också att göra en nyemission på 52,5 miljoner kronor i samband med noteringen. 

För tre år sedan köpte techfonden Standout Capital in sig som storägare i bolaget och de säljer i samband med noteringen aktier för 17,5 miljoner kronor men är fortfarande kvar som ägare. 

Sedan de tågade in har omsättningen i bolaget ökat kraftigt och ligger nu på 270 miljoner under de senaste tolv månaderna.

Under 2019 omsatte bolaget 262 miljoner kronor och gjorde en vinst på 31,7 miljoner.

Första handelsdagen för aktien på First North väntas bli 16 september.

Läs mer