Svenska nätläkaren Docly lägger ner storsatsningen – anställda får gå

Min doktorNätläkare

Foto: Istockphoto

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Lägger ner sin satsning i England.

För två år sedan meddelade den digitala vårdgivaren Min Doktor att man delar upp företaget och startar ett nytt bolag, Docly. I samband med det gick delar av Min Doktors personal över till Docly, som i dag är ett fristående bolag. I Doclys styrelse sitter idag bland annat Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén.

Nu läggs Docly ned i Storbritannien, det rapporterar techsajten Sifted.

Åtta av tio anställda tvingas nu lämna Docly, samtidigt som de återstående två ska arbeta med att försöka sälja Doclys teknik till andra företag samt leverera teknik till Min Doktor.

”Vi hade kunnat fortsätta som vi gjorde, men vi var en ganska stor organisation och vi rörde oss inte så snabbt som vi ville. Vi bestämde oss för att göra en strategisk justering för att fokusera på det vi är bäst på - den tekniska plattformen”, säger Doclys vd Roger Jansson till Sifted.

Docly har tidigare genomfört pilotprojekt i länder som Frankrike och Nederländerna. Dessa avslutades dock för att istället fokusera på den brittiska marknaden.

När den internationella satsningen inleddes 2018 meddelade bolaget att man ville erbjuda den bästa vårdprocessen i Europa.

Planen var enligt egen utsago att "erövra Europa".

Min Doktor en av tre stora

Min Doktor och Docly är idag två separata bolag med olika ägare sedan 2018. ICA äger 49% i Min Doktor, men inget i Docly, Min Doktor är Sveriges tredje största nätläkare och konkurrerar idag med jättar som Kry och Doktor.se. Bolaget backas av bland annat EQT Ventures och ICA-gruppens Apotek Hjärtat, som är storägare.

Förra året omsatte Min Doktor 186 miljoner kronor, men redovisade samtidigt en brakförlust efter finansiella poster på 194 miljoner kronor.

Förlusten var samtidigt avsevärt mindre än under 2018, då bolaget backade 329 miljoner kronor.

”Under 2019 låg mycket fokus på integration och utrullning av vår fysiska verksamhet, vilket följt vår plan och våra ambitioner väldigt väl”, sade Min Doktors vd Jonas Vig då.

Under 2019 fyllde Min Doktor sina kassan med 76 miljoner kronor, genom ett konvertibellån från ägarna Apoteket Hjärtat, EQT Ventures och Christian W Jansson.  

Min Doktor grundades 2013 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Läs mer