Folk frågar mig hur Breakit klarar krisen – här är svaret svart på vitt

Breakit vd-resan Corona
Folk frågar mig hur Breakit klarar krisen – här är svaret svart på vitt

Camilla Björkman, vd på Breakit. Foto: Jonas Borg.

Camilla Björkman

Vd

Breakits Camilla Björkman avslöjar sanningen – och rysaren som närmar sig med stormsteg.

“Hur går det för Breakit?” är en fråga jag ofta får. Såklart för att folk är artiga och det är en fråga man då brukar ställa. Men också (hoppas jag) för att ni är många som läser Breakit varje dag och genuint vill veta hur vi klarar corona-krisen. Kommer vi att rida ut stormen?

Det är ju dock som alla företagsledare vet inte så enkelt som att bara säga “bra” eller “dåligt”. Även om siffrorna visar en sak kan det vara annat som påverkar hur man definierar läget.

Jag tänkte därför försöka svara på hur det går för oss för den som är intresserad. Häng på!

Första halvåret – bättre än väntat

Vi börjar väl med pengarna? Under det första halvåret har Breakit omsatt 9,8 miljoner. Det var sämre än min ursprungliga budget men bättre än min kris-corona-budget. Jämför vi med föregående års första sex månader har vi ändå växt med 22 procent. Så här ser första halvåret ut:

Gröna staplar = intäkter. Röda = kostnader. Första halvåret ser bra ut. Juli blir dock (som alltid) en dålig månad.

Som jag ser det är det några saker som var avgörande för att vi skulle klara våren:

  • Hösten 2019 var vi tidigt aktiva med att sälja in större kampanjer och samarbeten som löper över hela 2020. Utan de intäkterna hade det sett betydligt sämre ut. Däremot har vi sju miljoner i kassan så vi hade inte stått på bar backe.

  • Vi har dragit ner våra personalkostnader. En person har fått sluta och vi har permitterat stora delar av persnalen på 20 procent (detta slutar vi med nu). För ett litet tjänstebolag där löner är största kostnaden betyder sådant väldigt mycket.

  • Vi har generellt ganska låga kostnader. Bra tajming var att vi förra året la ut vår utvecklaravdelning på byrå och flyttade till hälften så dyra lokaler. Överlag har vi vänt på kronorna som aldrig förr.

  • Vi drog snabbt igång nya initiativ som ersatte gamla, till exempel Breakit24live i stället för Almedalen samt Breakit crash course. Det räddade oss när bannerintäkterna fullständigt slaktades.

Hösten – en rysare

Det är det positiva. Nu kommer vi till utmaningarna. Den största är att hösten normalt är vår kassako – och nu befinner vi oss mitt i corona när den gör sitt intåg. Det är nu vi ska ha våra största event som vi även jobbar med under våren, och det är nu vi skulle haft våra största annonskampanjer.

Vi har visserligen ställt om alla våra event så att de är digitala, och även lanserat vår utbildningssatsning Breakit crash course. Plus en massa mer. Kort sagt: vi har verkligen anpassat oss efter läget.

Men ekonomiskt är det ändå en rysare:

  • Dels släpar vi efter från corona-våren då många bolag pausade sin annonsering.

  • Dels kommer såklart eventsidan att påverkas. Det är tuff konkurrens på onlineevent och vi kör verkligen järnet nu för att lyckas.

  • Vi vet inte hur Breakit premium fortsätter att leverera. Nu har vi passerat 1.000 prenumeranter vilket är fantastiskt, men vi har behövt justera ner den ursprungliga budgeten på 3–3,5 miljoner till 2,5 miljoner i år. Här är jag väldigt glad att vi lyssnade på oss själva och satte en lägre budget. Hade vi litat blint på de siffror som florerar i branschen hade det inte varit så kul nu.

Hade vi litat blint på de siffror som florerar i branschen hade vi varit riktigt illa ute nu

Samtidigt: jag resonerar som så att det inte bara går att stirra sig blind på vinsten. Det viktigaste är att vi gör våra läsare och kunder nöjda – då kommer intäkterna. Dessutom tycker jag att det märks tydligt att mycket är på väg att vända. Jag har själv haft fler affärsmöten i juni och juli än under hela våren. Jag tror på en bra höst!

Bakom kulisserna på Breakit24live – exempel på hur vi under våren svängde om från Almedalen till en 24 timmars-livesändning. Next State producerade eventet och har gjort denna fina film om jobbet bakom. Sätt på ljudet!

Vad ska vi fokusera på?

Jag har tidigare skrivit om svårigheten att behålla fokus versus att ha många olika intäktsslag, som Breakit har. Det visade sig dock vara ett lyckokast såhär i corona-tider. Bannerintäkterna fullständigt störtdök ju i våras, likaså “månad för månad”-försäljningen och event-intäkterna. Däremot räddades vi som sagt av annat.

Med det sagt har jag funderat en hel del på detta i sommar. Även om våra olika ägg i olika korgar räddade Breakit från ruinens brant (!) är det lätt att känna sig splittrad. Som min kloka kollega Diana sa: “Det är som att börja om från början hela tiden”.

Jag håller med. Jag tror att vi kommer att behöva bli betydligt mer produktifierade och mindre "tjänstefierade" om vi ska kunna skala upp Breakit på sikt. Risken är annars att vi bara blir det där lilla mediebolaget som bara taktar på år eller år.

För att ta ett exempel: Idag säljer vi allt från native, podcast, instagram, rörligt, event och diverse initiativ som Impact Challenge. Men det räcker inte, utan vi är också experter på att komma med kreativa lösningar och skräddarsydda upplägg. Ingen affär är den andra lik.

Även om våra olika ägg i olika korgar räddade Breakit från ruinens brant (!) är det lätt att känna sig splittrad

Och det är förstås bra att vara flexibel. Särskilt under Breakits första år är det så vi satt oss på kartan och vunnit många affärer.

Problemet är att det är få som är beredda att betala vad det faktiskt kostar med stora, skräddarsydda, kreativa uppslag. Även om vi vinner affärer sjunker marginalerna. Dessutom: det är inte ens säkert att det skräddarsydda alltid är bäst för kunden. Flexibilitet och kreativitet går ju ofta hand i hand med ganska komplexa paketeringar och prissättningar. Kanske finns det en risk att kunderna blir förvirrade?

Det är inte ens säkert att det skräddarsydda alltid är bäst för kunden. Kanske finns det en risk att kunderna blir förvirrade?

Samtidigt går det inte att bara standardisera allt som om vi vore en e-handel. Någonstans är det ju kreativt innehåll vi säljer till våra kunder. En balansgång helt klart. Jag tänker att det både handlar om att våga standardisera, men också jobba mer med vårt erbjudande så att det är så bra och unikt att det inte behöver anpassas för varje kund. Så tänker jag. Vad tror du?

Breakit SaaS Summit 2019. I år blir det digitalt. Kalkylen lär bli sämre men däremot tror jag faktiskt att upplevelsen kan bli ännu vassare om vi verkligen lägger manken till. Vi tänker också köra ett fysiskt mingel om vi får.

Insikter från corona

Så för att svara på frågan jag ställde i början: Det går bra för Breakit – även om våren varit tuff. Och hösten blir en rysare. Och vi måste fokusera på det vi gör bäst om vi ska lyckas skala upp Breakit mer.

Men det räcker inte. Överlag har jag landat i att Breakit nog aldrig kan återgå som det var innan corona. Det handlar inte om praktiska saker som att jobba hemma eller ha online- eller fysiska event, utan om att hela vår affärsmodell behöver vinklas om för att hänga med i allt som händer nu.

Men om det, kära läsare, får jag återkomma till. Ni är nämligen de som bäst kan svara på om jag har rätt i frågan eller inte.

Så länge önskar jag dig välkommen tillbaka efter sommaren. Nu kör vi så det ryker!

PS: Är du också intresserad av sådana här frågor? I så fall – varmt välkommen till Scaleup week. Då ska vi nämligen diskutera och lära oss massor på samma tema. Glöm heller inte att bli premium-prenumerant, så hjälper du mig på den här resan ;) Jag bjuder på lunch som tack! Och du är alltid välkommen att maila mig på  camilla@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER