Elisabeth Thand Ringqvist vädjar till politikerna: Glöm inte bort startups

Politik Corona
Elisabeth Thand Ringqvist vädjar till politikerna: Glöm inte bort startups

Elisabeth Thand Ringqvist, och finansminister Magdalena Andersson.

Caroline Englund

Reporter

Vädjar om åtgärder.

Det räcker inte med att politiker visar upp sig och tar instagrambilder på coola mässor världen över med våra framgångsrika startups.

Det är nu, när det är motigt att prioritera dessa små förlustbolag, som det krävs mod, skriver investeringsproffset Elisabeth Thand Ringqvist i en debattartikel i Dagens industri.

Elisabeth Thand Ringqvist var fram till i fjol ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen och har de senaste åren varit med och grundat bland annat E14 invest – en affärsängelfond med bas i Åre och Edge Venture Capital – en fond som riktar in sig på bolag som behöver sådd-investeringar.

Olika förutsättningar för olika bolag

Nu skriver hon att riksdag och regering har svårt med förståelsen för att storföretag, småföretag och innovativa tillväxtbolag har fundamentalt olika förutsättningar och möjligheter för att nå framgång. Hon menar att de åtgärder som hittills har satts in är långt ifrån tillräckliga. 

“I maj angav Swedish Incubators and Science Parks att sju av tio startups riskerar att försvinna inom fem månader på grunda av förseningar hos kunder och kapitalbrist”, skriver hon. 

Elisabeth Thand Ringqvist ger i debattartikeln en rad förslag på åtgärder som hon tycker behövs. 

Hon tycker bland annat att regeringen ska säkerställa finansiering för tidiga startups – förslagsvis med hjälp av Almi, Vinnova och Tillväxtverket. Ett annat förslag är att förlänga studielånsmöjligheten så att studenter kan klara det första året genom att ta ytterligare studielån om de startar bolag. Hon tycker också att tillståndsprocesser behöver förenklas. 

“I den mån konsekvenserna inte är livshotande så bör tillstånd av olika slag automatiskt förlängas i ytterligare ett år”, skriver hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER