Martin Lorentzon i Sommar om barn, politisk karriär, svettiga missen – och sexskämtet som slog helt fel

SpotifyEntreprenör

Martin Lorentzon, medgrundare Spotify

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Spotifys medgrundare Martin Lorentzon talar ut i sitt Sommarprogram i Sveriges Radio.

Hans mamma kallade honom för “lille prinsen” men själv gillar han att ge sig själv epitet “tjuren från Borås” – se där två små anekdoter som Spotify-grundaren Martin Lorentzon bjuder på i sin debut som  sommarpratare på lördagen.

Annars ägnar Martin Lorentzon en hel del av sitt program åt politik. Han argumenterar bland annat för att göra programmering som obligatoriskt ämne i skolan och lyfter fram entreprenörernas betydelse för samhället. 

I “andra halvan av sitt liv” ska nu 51-årige Martin Lorentzon fokusera på sitt privatliv (“privat vill jag satsa på familj, på min kärlek och på barn”) och stötta nya startups (Martins favoritbranscher: Hälsa/sjukvård, träning och parfym där han redan investerat i fästmön Tara Derakshans bolag Sniph). 

Spotify stannar i Sverige

Kanske väntar också en karriär i politiken. Lorentzon säger att han “mycket gärna hade engagerat mig inom politiken och jag har förstås många åsikter om hur samhället kan bli bättre” men samtidigt tvekar han:

“Tonen är ganska hård och elak inom politiken. Jag vill ha en öppen och saklig debatt. Det måste finnas utrymme för oliktänkande och nya idéer”.

Även om han nu planerar för livet efter Spotify (Martin Lorentzon slutade som styrelseordförande redan 2016) så är han tydlig med att han inte planerar att sälja någon större del av sitt innehav värt i runda slängar 50 miljarder kronor:

“Både jag och Daniel (Ek) kommer fortsätta vara kvar som ägare och huvudkontoret kommer fortsätta vara i Stockholm. Vi stannar i Sverige så länge det är bra”.

Höll på att missa Iphone-vågen

Resan med Spotify har varit en berg-och-dal-bana där bolaget flera gånger varit nere för räkning. Martin Lorentzon berättar till exempel om hur man underskattade kraften när Apple lanserade sin Iphone sommaren 2007. 

“Vi var nära att missa hela den mobila revolutionen och samtidigt riskera hela företaget. Initialt såg vi inte riktigt revolutionen med iphonen komma och dess olika applikationer. Vi hade heller inte någon fungerande applikation för mobilen och i våra licenser med skivbolagen ingick inte mobilen”, berättar Martin Lorentzon och fortsätter:

“Vi fick bygga en helt ny musikspelare och samtidigt omförhandla alla licenser med skivbolagen. Det var riktigt svettigt! Idag är i princip all tillväxt på mobilen”.

Snoppskämt när de skulle pitcha inför investerare

Lite mer med glimten i ögat avslöjar Martin Lorentzon hur ett “sexskämt” fick investerarna att dra öronen åt sig när han och Daniel Ek jagade riskkapital i Spotifys unga år. På ett investerarmöte i USA våren 2008 skulle Martin Lorentzon demonstrera Spotifys potential genom att söka på “Bruce Springsteen” på Google. 

Vad Martin inte visste var att en kollega hemma i Stockholm hade smugit in ett program på datorn. Resultatet – när Martin googlade “Bruce Springsteen” så kom istället sökresultatet på frågan “How To Enlarge A Small Penis” upp på hela skärmen. Ridå. Daniel Ek smällde ihop datorn, harklade sig och började nervöst prata om Spotifys vision – men investerarnas intresse var som bortblåst.

“Vi fick åka hem till Sverige med svansen mellan benen och fick börja om igen”, berättar Martin Lorentzon i sommarprogrammet.

Läs mer: Martin Lorentzons 9 vassaste tips till entreprenörer

Programmet sänds i P1 1 augusti kl 13 men släpps om podd kl 07.

Läs mer